SÄSONGSPREMIÄR: PRAYING FOR ARMAGEDDON

Nedräkningen till världens undergång har påbörjats. 

 

När biblisk profetia driver politisk makt, hotar amerikanska kristna fundamentalister demokratin i USA och driver på för apokalypsen i Mellanöstern. Praying for Armageddon undersöker de farliga konsekvenserna av sammansmältningen mellan evangelikal kristendom och amerikansk politik. Stark och gripande i sitt närmande, avslöjar inte bara denna film hur fundamentalismens strukturer försvagar själva kittet i den amerikanska demokratin utan även belyser den förödande påverkan som religion har på USA:s utrikespolitik. Praying for Armageddon uppdagar hur rika evangelikaler driver den instabila situationen i Israel och Palestina och ökar spiralen av våld i Mellanöstern. Från gräsrotsnivå till megachurch-imperier och Washington DC:s mörka baksidor, tar sig filmen in i en rörelse som till slut syftar till att förstöra vår civilisation. För att själva nå himmelriket.

 

STÄMMER DET VERKLIGEN? ETT SAMTAL OM KRISTEN SIONISM I USA, SVERIGE OCH ISRAEL.
När eftertexten rullar undrar du säkert om det verkligen stämmer att mäktiga krafter verkar för världens undergång. Vi frågar Aron Engberg, forskare i religionsvetenskap som skrivit sin doktorsavhandling om samtida kristna sionistiska volontärsarbetare i Jerusalem, och forskat om samtida kristendomsformer i gränslandet mellan religion och politik, i olika delar av världen.

 

FÖRFILM – DOC LOUNGE LOCALS
Tuffa tider, av Astrid Askberger.
I en källare på Herkulesgatan i Göteborg packas 100 matkassar varje vecka och delas ut till människor som inte får ekonomin att gå ihop. Vi påminns om hur behovet av denna typ av hjälp ökat samtidigt som allting stramas åt.
En inblick i matköernas Sverige, ett Sverige som vi har hört om men inte sett.

 

*** Passa på boka bord på Skeppet för att äta från deras meny inspirerad av det Palestinska köket. Helt vegetarisk! Det finns även en hel massa veganska alternativ. Det går fint att äta framför filmen, i Konsertsalen. DJ Hannes står för den sköna stämningen med filminspirerade melodier. ***

 

→ OM FILMEN:
Regi: Tonje Hesse Schein
Speltid: 97 mn
Land: Norge
Språk: engelska, arabiska, hebreiska
Undertexter: engelska

 

→ OM KVÄLLEN: 
Dörrarna öppnar kl.18.
Samtal efter filmen med Aron Engberg, religionsvetare
Lokal: Skeppet GBG, Amerikagatan 2
Entré: 90kr / 70kr studerande, arbetssökande, pensionär

 

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Skeppet GBG, FilmCloud och ABF.