7 nov – North Circular

En musikalisk odyssé genom Dublin som får tankarna att vandra till Göteborg…

 

North Circular tar oss på en resa längs Dublins North Circular Road, en väg som definierar huvudstadens norra arbetarklasskvarter, då den passerar parker, baracker, asylanstalter, arenor och fängelser. Från de klassiska arbetarbostäderna ner till hamnen.

 

North Circular utforskar historien och musiken som format dessa kvarter, via porträtt av såväl marginella urbana karaktärer som popstjärnor, som alla bor eller bott längs med vägen. Genom ämnen som kolonialism, mental hälsa, kvinnokamp och folkuppror tecknas berättelsen om en stad i förändring. Och när vi gör nedslag i kampen för den legendariska Cobblestone Pub, som stått i förgrunden för folkmusikens återkomst men nu hotas av ett skrytigt hotellbygge, känns parallellerna till Göteborg oundvikliga att dra.

 

Med den irländska folkmusiken som vemodigt soundtrack till denna serie svartvita porträtt är North Circular inget mindre än en otroligt vacker resa i jakt på arbetarklasskulturens plats i staden som styrs av vinstmarginalernas logik.

 

LIVEMUSIK med TIMSIG

Innan filmen: dröm dig bort till Irland och föreställ dig att du sitter i en cosy pub med musiker som spelar traditionell irländsk musik vid bordet bredvid. Några musiker från TIMSIG, Traditional Irish Music Sessions In Gothenburg bjuder på en riktig pub session som i Dublin.

 

FÖRFILM – DOC LOUNGE LOCALS

Pissehissen, av Johan Bodell. En film om en hiss som luktar piss.

I stadsdelen Bergsjön i Göteborg finns en hiss som går från spårvagnen upp på ett närliggande berg. Sedan den byggdes i början av 70-talet så har den kallats för Pissehissen, då det alltid luktar urin i den.

 

EFTERSAMTAL – LOKAL KULTUR I TIDER AV GENTRIFIERING

Med inspiration från filmen och Dublins North Circular Road, reser vi längs Göteborgs spårvagnslinje 11 och pratar med olika kulturverksamheter längs vägen. Hur mår den lokala kulturen i tider av gentrifiering?

Med Emma Makkonen, enhetschef på Kulturhuset Bergsjön, Roozbeh Behtaji, verksamhetsansvarig Medieverkstan och konstnärlig ledare Göthenburgo, och Mia Herman, verksamhetsledare för Kulturhuset Oceanen.

Ett samtal modererat av Johan “Red Top” Larsson, som jobbar med platsutveckling på Business Region Göteborg och har lång erfarenhet av kultur i stan, bl.a. som musikarrangör på Pustervik.

 

→ OM FILMEN:

Regi: Luke McManus
Speltid: 85 mn
Land: Ireland
År: 2022
Språk: engelska, gaeliska
Undertext: engelska

 

→ OM KVÄLLEN:

Dörrarna öppnar kl.18
Eventstart kl.18:30
Livemusik med TIMSIG
Förfilm: Pissehissen, av Johan Bodell
North Circular, av Luke McManus
Samtal om lokalkultur i Göteborg

Lokal: Folkteatern, Olof Palmes plats, Göteborg
Entré: 90kr / 70kr studerande, arbetssökande, pensionär

 

KOLLA PÅ TRAILERN HÄR

Biljetter