26 mars: Made to Measure

Är det möjligt att klona en människa enbart utifrån hennes onlinedata?

 

Avslöjar våra digitala fotspår vilka vi innerst inne är? Som ett experiment skapar konstnärskollektivet Laokoon en dubbelgångare till en kvinna som är okänd för dem, helt och hållet baserad på hennes Google-sökningar under de senaste fem åren. Experimentet, som når sin kulmen när försökspersonen möter sin dubbelgångare, utforskar hur Google, Facebook och hundratals andra aktörer använder insamlad data för att utnyttja människors osäkerheter, svagheter, sjukdomar och beroendetendenser. Men skulle inte denna beteendedata även kunna användas i goda syften? Vilka typer av manipulation är i så fall socialt acceptabla och önskvärda?

 

Made to Measure ger en inblick i hur aningslöst vi anförtror de datainsamlande företagen med vårt känsloliv och våra hemligheter. Filmen ställer också stora filosofiska frågor: Blir idén om individuell autonomi föråldrad i den digitala tidsåldern? Vem bestämmer vem vi är och vem vi tror att vi är?

 

Made to Measure är ett experiment, ett genreöverskridande medieprojekt, en dokumentär – och en svindlande skildring av hur vi lämnar ut våra privatliv.

 

 

 

 

OM FILMEN

Regi: Hans Block, Moritz Riesewieck och Cosima Terrasse
Speltid: 52 min
Land: Tyskland
Språk: tyska, engelska
Undertext: engelska

 

OM KVÄLLEN

Tisdag 26 mars
Dörrarna öppnar kl. 18.00
Lokal: Folkteatern, Olof Palmes plats, Göteborg
Entré: 90kr / 70kr studerande, arbetssökande, pensionär
Mer info kommer.

 

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Folkteatern och ABF.

 

BILJETTER