Jozi Gold - Svensk distribution

Jozi Gold är en rafflande dokumentärthriller om guldgruvorna i Johannesburg, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven. Vi får följa Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik miljöaktivist, i kampen för att exponera sanningen och ställa guldindustrin till svars för den enorma skada den åsamkat människor och natur. 

Jozi Gold distribueras av Doc Lounge och lanseras i Sverige under våren 2020. Filmen har svensk biopremiär den 3 april, vilken föregås av galapremiär och en turné med förhandsvisningas som gästas av filmens regissörer och huvudkaraktär Mariette Liefferink. 
Bokningen är nu öppen för biografer och andra aktörer och organisationer i hela Sverige som vill visa filmen. (Se bokningsinformation till höger.)

I samband med lanseringen samarbetar vi med organisationer och aktörer för att arrangera specialvisningar och skapa uppmärksamhet och lyfta frågan om gruvindustrins effekter i Sverige. 

Trailer
Presskit

Fredrik Gertten 
Fredrik Gertten är en prisbelönt svensk regissör, journalist och sedan 2017 hedersdoktor vid Malmö Universitet, vars filmer har visats på världsledande filmfestivaler och mötts av publik i över 100 länder. Relationen till Sydafrika härstammar från åren som utrikeskorrespondent under 80- och 90-talet, varefter han grundade WG Film som utvecklats till ett av Sveriges mest inflytelserika produktionsbolag inom dokumentärfilm. Idag kombineras rollen som regissör bakom välkända titlar—från BANANAS!* (2009) till PUSH (2019)—med arbetet som creative producer på det egna produktionsbolaget.

Sylvia Vollenhoven
Sylvia Vollenhoven, baserad i Kapstaden, Sydafrika, är Professor vid University of Johannesburg och flerfaldigt prisbelönad för sitt arbete som journalist, dramatiker och regissör. Hon har tidigare arbetat på uppdrag av stora kulturorganisationer och välkända NGO’s, och sitter på en lång meritlista som producent av flera banbrytande dokumentärer för the South African Broadcasting Corporation, liksom BBCs mini-serie Mandela the Living Legend.

Mariette Liefferink 
Mariette Liefferink är en miljöaktivist och arketypisk krigare, hon slåss för att skydda och bevara miljön i Gauteng-regionen i Sydafrika. Hon har spelat en stor roll i att avslöja och kräva åtgärder för gruvavfallet och dess konsekvenser i området, som många gruvföretag och regeringen försökt ignorera. Hennes arbete är särskilt värdefullt för större urbana områden i industriområden, där hon agerar i samhällets intresse oavsett ras eller klass. Därutöver har Liefferink åtagit sig ett flertal andra roller kopplade till miljöfrågor; officiella befattningar i rådgivande styrelser, styrkommittéer och ledningsgrupper, och som konsekvens av hennes långa engagemang och erfarenhet så prisas idag hennes arbete både av beslutsfattare och forskare. 

Synopsis:
Gruvindustrin är en av världens största och mest influensrika industrier, men det finns en katastrofal baksida till gulddagar och ekonomiska vinningar. Johannesburg befinner sig nu i en miljömässig mardröm där tusentals ton radioaktivt avfall förorenar luften och vatten för boende i enorma områden. Gruvdriften har också gett upphov till koloniala plundringar, utnyttjande av arbetskraft, kränkningar av mänskliga rättigheter. Allt medan staten och företagen som tjänar pengar på katastrofen gör allt för att komma undan ansvaret. I den nya rafflande dokumentärthrillern Jozi Gold, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven, följer vi Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik aktivist, i kampen för att avslöja sanningen och ställa guldindustrin till svars. 

Credits:

Regi: Fredrik Gertten, Sylvia Vollenhoven // Producent: Margarete Jangård  // Producerad av: WG Film // Distribueras av: Doc Lounge // År: 2019 // Land: Sydafrika, Sverige, Norge // Längd: 74 min

Lanseringsplan: 

21 mars Internationell premiär CPH:DOX

24 mars Galapremiär på Doc Lounge Malmö med regissörer och medverkande
27 mars Förhandsvising på Biograf Kino, Lund med regissörer och medverkande 
25 - 30 mars Turné med förhandsvisningar med regissörer och medverkande
31 mars Galapremiär på Biograf Zita, Stockholm med regissörer och medverkande
3 april Svensk biopremiär
6 april Visning Doc Lounge Växjö
April - Maj Specialvisningar och institutionella visningar i Sverige 

Visningar

24 mars: Galapremiär Doc Lounge Malmö
27 mars: Förhandsvisning Kino, Lund
31 mars: Galapremiär Biograf Zita, Stockholm

3 april: Svensk biopremiär
Zita, Stockholm
Kino, Lund

6 april: Fyrisbiografen, Uppsala
6 april: Doc Lounge, Växjö

Bokningsinfo
Bokningserbjudandet gäller öppna och slutna visningar på biograf eller andra visningsplatser.

I paketet ingår:
Rättigheter till visning
Leverans av filmfil (DCP eller högupplöst fil)
Press- och marknadsföringsmaterial

Datum
Bokning möjlig från och med biopremiär 3 april 

Filformat
Filmen kan visas från DCP (gäller biografer och distribueras då från Filmlagret) eller högupplöst fil (distribueras då från Doc Lounge).

Bokning
För bokning av film eller förfrågan om samarbete, kontakta andrea@doclounge.se.

Kostnad
Alternativ 1: 35% på biljettintäkter (Minimumgaranti 650kr)
(gäller endast registrerade biografer)
Alternativ 2: Fast kostnad från 2500kr, beroende på typ av visning.

 

Fredrik Gertten

Sylvia Vollenhoven

Mariette Liefferink

Friends & sponsors