Jozi Gold - Svensk distribution


Simultanrelease den 3 april - nu på både online och på bio!
Doc Lounge On Demand: Streama Jozi Gold online! Kan bara ses från Sverige.

Jozi Gold är en rafflande dokumentärthriller om guldgruvorna i Johannesburg, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven. Vi följer Mariette Liefferink, en lika osannolik som obeveklig miljöaktivist, i hennes kamp för att exponera sanningen och ställa guldindustrin till svars för den enorma skada den åsamkat människor och natur.

Jozi Gold får svensk premiär som planerat den 3 april 2020 i solidaritet med de biografer som fortfarande är igång. Filmen släpps samtidigt online för publik över hela landet. 
Den 5 april kl 17.00 hålls ett livesänt Q&A på WG Films facebooksida. Filmens huvudperson Mariette Liefferink och regissörerna Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven kommer att svara på frågor som sänds in av publiken via sociala medier.

Jozi Gold blev plötsligt extra aktuell. Den handlar ju om folkhälsa. Fattiga människors hälsa. Vi har nu fått tid till reflektion, låt oss tala om viktiga saker. Om hur vi vill att vår värld ska se ut när vi är igenom den här gigantiska utmaningen.

Fredrik Gertten, en av filmens regissörer.


Online Q&A med Fredrik Gertten, Syvlia Vollenhoven & Mariette Liefferink
Livesändes på Facebook den 5/4 (samtalet startar omkring 08:30).

Fredrik Gertten om Jozi Gold på TV4 Nyhetsmorgon
Den 30/3 pratade regissören Fredrik Gertten om Jozi Gold hos TV4 Nyhetsmorgon.

Videohälsning från Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven
Filmens regissörer har skickat en videohälsning. 

Information med anledning av Covid-19: 

Coronakrisen skakar filmbranschen just nu. Den efterlängtade premiären av dokumentären Jozi Gold är förstås också drabbad. Mot bakgrund av den rådande Covid19-utvecklingen har Doc Lounge, distributören av Jozi Gold, valt att göra vissa förändringar.

Jozi Golds premiär på biograferna den 3 april kommer nu att kompletteras med en digital release med livesänt Q&A för att anpassa lanseringen till rådande läge och samtidigt göra filmen tillgänglig för så många som möjligt. Den planerade turnén med Mariette Liefferink och regissörerna kommer att ske när världsläget normaliserats.

-Vi försöker hålla humöret uppe och göra det bästa av situationen och hitta lösningar som är både innovativa och ansvarfulla. Vi värnar givetvis vår publiks hälsa och är övertygade om att det finns lust och intresse att delta i det samtal som Jozi Gold bjuder in till, säger Andrea Arvidsson från Doc Lounge, distributör av Jozi Gold.

De biografer som vill kommer att kunna vara med och erbjuda digitala visningar till sina besökare genom att sälja biljetter till VOD-plattformen där filmen visas online. Intresserade biografer uppmanas ta kontakt med Doc Lounge.

KONTAKT

Bokning och samarbeten: Jonas Pedersen Hardebrant, Doc Lounge, jonas@doclounge.se
Presskontakt: Johanna Strand, Kult PR, johanna.strand@kultpr.se, +46 70 73 27 366

Trailer
Presskit
Pressarkiv


Synopsis

Gruvindustrin är en av världens största och mest influensrika industrier, men det finns en katastrofal baksida till gulddagar och ekonomiska vinningar. Johannesburg befinner sig nu i en miljömässig mardröm där tusentals ton radioaktivt avfall förorenar luften och vatten för boende i enorma områden. Gruvdriften har också gett upphov till koloniala plundringar, utnyttjande av arbetskraft, kränkningar av mänskliga rättigheter. Allt medan staten och företagen som tjänar pengar på katastrofen gör allt för att komma undan ansvaret. I den nya rafflande dokumentärthrillern Jozi Gold, regisserad av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven, följer vi Mariette Liefferink, en lika obeveklig som osannolik aktivist, i kampen för att avslöja sanningen och ställa guldindustrin till svars. 


Fredrik Gertten 

Fredrik Gertten är en prisbelönt svensk regissör och journalist vars filmer har visats på världsledande filmfestivaler och mötts av publik i över 100 länder. Relationen till Sydafrika härstammar från åren som utrikeskorrespondent under 80- och 90-talet, varefter han grundade WG Film som utvecklats till ett av Sveriges mest inflytelserika produktionsbolag inom dokumentärfilm. Idag kombineras rollen som regissör bakom välkända titlar—från BANANAS!* (2009) till PUSH (2019)—med arbetet som creative producer på det egna produktionsbolaget.

Sylvia Vollenhoven

Sylvia Vollenhoven, baserad i Kapstaden, Sydafrika, är Professor vid University of Johannesburg och flerfaldigt prisbelönad för sitt arbete som journalist, dramatiker och regissör. Hon har tidigare arbetat på uppdrag av stora kulturorganisationer och sitter på en lång meritlista som producent av flera banbrytande dokumentärer för the South African Broadcasting Corporation, liksom BBCs mini-serie Mandela the Living Legend.

Mariette Liefferink 

Miljöaktivisten Mariette Liefferink har spelat en stor roll i att avslöja- och kräva åtgärder för gruvavfallets konsekvenser i Sydafrikas Gauteng-region, som många gruvföretag liksom regeringen länge försökt ignorera. Som konsekvens av hennes långa erfarenhet och engagemang prisas idag hennes arbete både av beslutsfattare och forskare. 


Credits

Regi: Fredrik Gertten, Sylvia Vollenhoven // Producent: Margarete Jangård  // Producerad av: WG Film // Distribueras av: Doc Lounge // År: 2019 // Land: Sydafrika, Sverige, Norge // Längd: 74 min

Bokningen är öppen för biografer, organisationer och andra aktörer i hela Sverige som vill visa filmen. Se bokningsinformationi kolumnen till höger. 


Releasen av Jozi Gold görs av Doc Lounge i samarbete med:

WG Film Postkodsstiftelsen / Svenska Filminstitutet / Film i Skåne
Malmö Stad 
/ TriArt Film  Rörelsernas Museum  / VetoNu / Kult PR
Global bar 
/ Culturestream Malmö / Naturskyddsföreningen Göteborg

Visningar

Biografer som kör filmen på repertoar från och med biopremiär 3 april 2020: 
Zita, Stockholm
Kino, Lund
Panora, Malmö
Enskilda visningar:
6 april: Fyrisbiografen, Uppsala

Inställda visningar
Turné med gala- och förhandsvisningar
24 mars: Galapremiär Doc Lounge Malmö
26 mars: Galapremiär Gylleboverket, Simrishamn 
27 mars: Förhandsvisning Kino, Lund
29 mars: Förhandsvisning Bio Roy, Göteborg
31 mars: Galapremiär Zita, Stockholm
Övriga
4 april: INSTÄLLD Bio Roy, Göteborg
5 april: INSTÄLLD Metropol, Hörby
6 april: INSTÄLLD Palladium, Doc Lounge Växjö
7 april: INSTÄLLD Bio Forellen, Stockholm
8 april: INSTÄLLD Borrby Bio, Borrby
27 april: INSTÄLLD Bio Regina, Östersund

Bokningsinfo
Bokningserbjudandet gäller öppna och slutna visningar på biograf eller andra visningsplatser.

I paketet ingår:
Rättigheter till visning
Leverans av filmfil (DCP eller högupplöst fil)
Press- och marknadsföringsmaterial

Datum
Bokning möjlig från och med biopremiär 3 april 

Filformat
Filmen kan visas från DCP (gäller biografer och distribueras då från Filmlagret) eller högupplöst fil (distribueras då från Doc Lounge).

Bokning
För bokning av film eller förfrågan om samarbete, kontakta jonas@doclounge.se

Kostnad
Alternativ 1: 35% på biljettintäkter (Minimumgaranti 650kr)
(gäller endast registrerade biografer)
Alternativ 2: Fast kostnad från 2500kr, beroende på typ av visning.

Fredrik Gertten

Sylvia Vollenhoven

Mariette Liefferink

Friends & sponsors