10 april: High and Low – John Galliano

High fashion och cancel-kultur – ett fascinerande porträtt av en ikons uppgång och fall

John Galliano är känd som en av vår tids mest inflytelserika och kontroversiella modeskapare. Under 15 år arbetade han som designer för Dior och Givenchy och klädde några av de vackraste och mest framgångsrika kvinnorna i världen. Genom sina fantasifulla och nyskapande modevisningar återuppfann han modeindustrin och gjorde så att high-fashion gick från att vara en elitistisk nisch till en global mångmiljardindustri. Men år 2011 fick Gallianos karriär ett abrupt slut när han uttryckte rasistiska och antisemitiska förolämpningar som fångades på video.

 

High and Low – John Galliano undersöker designerns mångfacetterade och motsägelsefulla personlighet, och den kontext – årtionden av arbetspress och missbruk – i vilken hans fall och efterföljande tillfrisknande kan ses. Genom intervjuer med vänner, familj och kända modeprofiler blottläggs Gallianos sökande efter försoning.

 

Oscarsvinnaren Kevin Mcdonalds dokumentär skildrar Gallianos karriär från uppgång till fall och undersöker hur kända personer hanterar offentlig granskning. Går det att bli förlåten i dagens cancel-kultur? Och ska en “cancelad” person få en andra karriärchans? Galliano medverkar själv i filmen och ger sin sida av historien.

 

Modevisning: Det nya hantverket

Kvällen inleds med en modevisning med elever från Tillskärarakademin.

Under andra året på skräddarutbildningen får studenterna möjlighet att tänja på gränserna i både formspråk och hantverk i projektet Det nya hantverket. Slutresultatet är konceptuella jackor, kappor och galaklänningar som väl gestaltar hur traditionellt hantverk kan ta nya uttryck ihop med modern teknik.

Studenterna arbetar gränsöverskridande, estetiskt och hantverksmässigt, genom att kombinera ny teknik med traditionella metoder. De utvecklar idé- och designkoncept genom research, skiss och formprocess. Därefter materialiserar de sin vision genom mönsterkonstruktion och hantverksmässig sömnad.

 

 

OM FILMEN

Regi: Kevin Macdonald
Speltid: 115 mn
Land: Storbritannien, USA, Frankrike
Språk: engelska
Undertext: engelska

 

OM KVÄLLEN

Onsdag 10 april
Dörrarna öppnar kl. 18.00
Eventet startar kl 19.00
Lokal: Skeppet Gbg, Amerikagatan 2
Entré: 90kr / 70kr studerande, arbetssökande, pensionär + serviceavgift

 

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Skeppet Gbg, och ABF.

 

BILJETTER