Jag är sån här - en film om Sten Broman

Carin Bräck, Stefan Karlsson, 58 min, Sweden.

Som programledare för Musikfrågan Kontrapunkt i Sveriges Television blev han känd som en underhållande folkbildare, men också som en excentriker som gärna bjöd på sig själv i tv-rutan. Bakom Sten Bromans färgstarka kostymer och hans komiska kommentarer skymtar en komplicerad bild. Sten Broman skrev själv musik och slogs hela livet för att bli accepterad som klassisk komponist. Han gjorde inget för att dölja sina elitära tendenser, sina excentriska åsikter och sitt extrema kontrollbehov.

62 år gammal blev Sten Broman vän med strippan Gunilla af Halmstad, då 19 år. De hade en nära vänskap under många år och Gunilla var Stens personliga assistent när sista programmet av Musikfrågan Kontrapunkt spelades in. Hon vittnar om en ensam människa, som odlade en elitär livsstil och excentriska vanor. Vid ett tillfälle läser Sten en deckare han lånat av Gunilla. Samtidigt gör han rättelser av stavfel och grammatiska fel i översättningen. När han har läst färdigt har han gjort 15 000 rättelser med sin kulspetspenna. Han lämnar tillbaka den med inskriptionen: Rättad av Sten Broman.

Filmen om Sten Broman är på ett plan en berättelse om en tv-historisk epok, där SVT hade monopolställning i de svenska vardagsrummen. Då kunde ett frågeprogram om klassisk musik sändas på bästa sändningstid. Resonemangen och gissningarna om årtal, epoker och kompositörer låg långt ovanför tittarnas kunskaper, men ändå drog programmet storpublik.  Ett sådant program hade förmodligen inte varit möjligt i dagens tv-landskap.