Come Back Anytime

John Daschbach, 81 min, Japan.

A documentary about a man who created a community in Tokyo, one bowl of ramen at a time.

Synopsis (English)

Self-taught ramen master Masamoto Ueda and his wife Kazuko have run their Tokyo ramen shop, Bizentei for more than 40 years. Scores of devoted customers have joined them in creating an intimate place of community. On the weekends, they venture together across the Japanese countryside, harvesting pears, bamboo shoots, and wild mountain yams.

Acknowledging that nothing lasts forever and that the master must retire someday, everyone resolves to make the best of what time remains – to truly appreciate this special place, this uniquely delicious and soul-nourishing food, and this special community of friends before it is gone forever.

Synopsis (svenska)

Den självlärde ramenmästaren Masamoto Ueda och hans fru Kazuko har drivit sin ramenrestaurang Bizentei i mer än 40 år, och tillsammans med en trogen skara stamgäster har de skapat en intim gemenskap. På helgerna reser de kors och tvärs genom den japanska landsbygden för att skörda päron, bambuskott och bergsjams.

Väl medvetna om att ingenting varar för evigt, och att mästaren en dag måste dra sig tillbaka, har alla bestämt sig för att göra det bästa av tiden de har kvar tillsammans genom att njuta av denna oas, den själsnärande maten och den speciella gemenskapen innan den är borta för alltid.