EXIT: Leaving Extremism Behind - Svensk distribution och kampanj

Doc Lounge On Demand: Streama EXIT: Leaving Extremism Behind online! Kan bara ses från Sverige.

EXIT: Leaving Extremism Behind är en dokumentär av norska Karen Winther som genom unika personporträtt ger en inblick i vad våldsbejakande extremism gör med en människa. I mars 2019 lanserades filmen i Sverige med Doc Lounge som officiell svensk distributör. Filmen hade premiär på Tempo Dokumentärfestival, och rullades därefter ut på en Sverigeturné av Doc Lounge-klubbar över hela landet.

Som del av Doc Lounges arbete med filmen lanserades en impactsatsning i samarbete med Fryshuset. Impactarbetet omfattar filmen och aktiviteter under rubriken: Våldsbejakande extremism – Vad är det, hur uppstår det och vad kan man göra? Kampanjen innefattar skräddarsydda filmvisningar i kombination med workshops och föreläsningar, och riktas mot bland annat anhöriga och berörda myndigheter.

“On a personal level I would like to stop feeling ashamed and embarrassed that I was part of the far right movement when I was a teenager. I hope I can also make it less difficult for other former extremists to acknowledge their past and speak out.” —regissör Karen Winther

Om EXIT: Leaving Extremism Behind

Hur skulle du hantera om du insåg att allt du någonsin trott på visade sig vara fel, att vägen tillbaka kräver att du inser att du gjort människor riktigt illa, och att du för att byta spår bara mister hela ditt liv, utan även dig själv? Det här var verkligheten för regissören Karen Winther, som valt att lämna sitt liv som aktiv högerextremist. Vägen till att bli en hel människa är lång och smärtsam, och som ett led i den processen beslutar hon sig för att kontakta andra f.d. extremister —från vänstern, högern och religiösa miljöer. Genom en resa som sträcker sig från Norge till USA får vi en unik inblick i dynamiken i dessa miljöer—vad som håller dig kvar och hur du förändras som människa. Men kanske viktigast, vad som krävs för att ta sig därifrån.

EXIT: Leaving Extremism Behind har visats på festivaler världen över, bland annat CPH:DOX, Nordisk Panorama, Dok Leipzig, Doc NYC.

Trailer // Presskit // Filmarkiv // Hemsida

Regi: Karen Winther // Land: Norge/ Tyskland/ Sverige // Längd: 83 min // År: 2018 // Producent: Eirin Gjørv / Sant & Usant ​// Svensk samproducent: Dylan Williams / Backflip Media
 

Satsning i Doc Lounge Impact Hub i samarbete med Fryshuset

EXIT: Leaving Extremism Behind är en av tre filmer i Doc Lounge Impact Hub, ett projekt finansierat av Postkodsstiftelsen och en ny gren i Doc Lounges verksamhet, som syftar till att utveckla en ny form för innovativ dokumentärfilmsdistribution och inkluderar, förutom traditionell distribution, även outreach- och impactarbete på nationell nivå.

Kring filmen EXIT: Leaving Extremism Behind bygger vi en nationell satsning som syftar till att synliggöra hur grupper inom våldsam extremism fungerar, vad som krävs från samhället för att man ska kunna ta sig ur och konkreta verktyg i bemötande, som riktar sig till närstående och samhällsinstitutioner.

Mer specifikt är vår målsättning att:​

  • Medvetandegöra bristerna i bemötande av avhoppare och diskutera vilka normativa förhållningssätt som finns mot dem.
  • Öka spetskompetensen inom professioner som möter avhoppare i sitt yrkesutövande, samt ge verktyg till närstående.
  • Skapa en grogrund för nya organisationer som kan arbeta med detta i kommuner och landsting.

Doc Lounge är mycket glada över att ha möjlighet att genomföra satsningen i samarbete med Fryshuset som har mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med våldsbejakande extremism. Idag innefattar det förebyggande arbete, kunskapsspridning, anhörigstöd och avhopp från Vit makt-rörelser.​

Kampanjen tar sin början genom en Sverigeturné med eventvisningar på utvalda Doc Lounge-klubbar där Maria Bolme från Fryshuset gästar för att ge en fördjupad bild efter filmen och berätta mer om våldsbejakande extremism genom att dela de erfarenheter som Fryshuset har. Maria Bolme är i grunden filmarbetare och har arbetat både konstnärligt och med film som verktyg i socialt arbete. På Fryshuset arbetar Maria med kommunikation, kunskapsspridning och med förebyggande projekt för unga.

Satsningen går därefter över i riktade aktiviteter, exempelvis skräddarsydda filmvisningar med workshops och utbildningskoncept för anhöriga och/eller berörda myndigheter, i kombination av ett aktivt press- och pr-arbete för att synliggöra frågan på bred front.
 

Lanseringsplan

Premiär under Tempo Dokumentärfestival. 
EXIT: Leaving Extremism Behind visas vid tre tillfällen under Tempo Dokumentärfestival i Stockholm

Tisdag 5 Mars kl. 19:30 på Reflexen i samarbete med Doc Lounge Stockholm och med besök av Maria Bolme från Fryshuset.
Onsdag 6 Mars kl. 18:00 på Mångkulturellt Centrum
Söndag 10 Mars kl.10:30 Filmfrukost på Bio Rio. Efter filmen samtalar Karen Winther med Maria Bolme (Fryshuset) och Anna Carlstedt (F.d. Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism). Läs mer här.

Sverigeturné med Fryshuset på Doc Lounge-klubbar.
I mars 2019 kommer EXIT: Leaving Extremism Behind visas på fem utvalda Doc Lounge-klubbar i där Maria Bolme från Fryshuset gästar för att berätta mer om våldsbejakande extremism.​

5 mars Stockholm - Tempo Dokumentärfestival i samarbete med Doc Lounge Stockholm
12 mars Göteborg Mer info och biljetter
19 mars Malmö - Mer info och biljetter
21 mars Varberg - Mer info och biljetter
28 mars Lund - Mer info och biljetter

 

Visningar
6 mars, Tempo Dokumentärfestival
10 mars, Tempo Dokumentärfestival
12 mars, Doc Lounge, Göteborg
19 mars, Doc Lounge, Malmö
21 mars, Doc Lounge, Varberg
28 mars, Doc Lounge, Lund

Tidigare visningar
Tempo Dokumentärfestival i samarbete med Doc Lounge Stockholm

Har du frågor eller vill boka?
Kontakta Maja Lindquist, verksamhetsledare Doc Lounge. maja@doclounge.se

Länkar
Doc Lounge Impact Hub
Doc Lounge Distribution
Exit Trailer
Exit Presskit
filmenexit.se

Friends & sponsors