Doc Lounge Göteborg
Past3/32020

XY Chelsea

Tim Travers, 94 min, USA, 2019

XY Chelsea // Visselblåsaren - hjälte eller hot?

Hon gick emot allt - lagar och regler, sin arbetsgivare och sitt land.

Chelsea Manning är visselblåsaren som dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt hemligstämplad information om krigsbrott i Irak och Afghanistan till Wikileaks. Efter att ha avtjänat sju år av sitt straff tillåts Manning lämna fängelset - och här startar dokumentären XY Chelsea.

Samtidigt som Manning påbörjar sitt nya liv måste hon ta itu med enorma konsekvenser av sitt förflutna; den största läckan av militära hemligheter i USA:s historia och den oavsiktliga kändisstatusen som möter Manning på utsidan. Men också - hennes egen könstransition från man till kvinna.

XY Chelsea är ett intimt porträtt av en fascinerande och komplex kvinna, en rebell och outsider, som startar ett nytt liv i en värld som är långt ifrån välkomnande. 

→ Förfilm: ACROSS THE ANDES av Henrik Dahlbring
Henrik och Annas pappa var alltid speciell. Men bakom hans lekfulla yttre gömde sig ett mörker som till slut tog över mer och mer. Med skickliga animationer och vackra minnen tecknas historien om en pappa som försvann allt för tidigt och hans två barn som måste leva med sorgen.
Filmen är en del av Doc Lounge Locals, Doc Lounge Göteborgs satsning på lokala filmskapare.

→ SAMTAL: VISSELBLÅSAREN – HJÄLTE ELLER HOT?
Begreppet visselblåsare florerar allt mer i media och samhällsdebatten. Men vem är egentligen visselblåsaren och vad har hen för funktion i ett demokratiskt samhälle? Är de folkets och yttrandefrihets hjältar eller ett rättssäkert hot mot både staten och dess medborgare?
Efter filmen snackar vi mer om Chelsea Mannings och andra visselblåsares funktion och situation i ett demokratiskt rättssamhälle!

Samtalsdeltagare: Tormod Otter Johansen, forskare inom offentlig rätt vid Juridiska institutionen i Göteborg med fokus på statens verksamhet och rättsteoretiska frågor. Tormod är också verksam som kulturskribent.
Samtalsledare: Alidjana Talic, journalist på Sveriges Radio, chefredaktör på Göteborgske Spionen och fd ordförande i Publicistklubben Väst.

→ DJ: WEST PRIDE / PEDRO LIMA
Förbered er att mingla och dansa till klassiska hits och härligt funkiga beats med Brasilianska inslag tillsammans med Pedro Lima och West Pride! Kom och häng i baren på Folk från klockan 18.


→ OM FILMEN
Regissör: Tim Travers
Land: UK
År: 2019
Trailer: https://dogwoofsales.com/xychelsea

Filmen visas på Folkteaterns Lilla Scen dit det går utmärkt att också ta med sig ett glas från baren om man vill. Möbleringen är dynor i gradäng utan ryggstöd (ej stolar).

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

- - - - - - - - - - - - - - -
TID: Dörrarna öppnar kl. 18:30, men du är såklart välkommen att mingla i Folks bar och restaurang innan dess. Filmen börjar ca kl. 19:00.
PLATS: Folkteaterns Lilla scen, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud)

 

Friends & sponsors