Doc Lounge Helsingborg
Past21/102021

White Cube

Renzo Martens, 79 min, Netherlands, BelgiumDemocratic Republic of the Congo, 2020

White Cube

En strid mot kapitalismen och kolonialismen genom konst.

Specialvisning tillsammans med Antirasistiska filmdagar

"An at times extremely powerful examination into who benefits, and at what cost, from the success of art", Mark Adams

White Cube
Renzo Martens/ Belgien, Kongo, Nederländerna/ 2021/ 79 min

I ett kreativt samarbete med en grupp lokala bönder, initierar den nederländske konstnären Renzo Martens ett projekt för att bryta (ny-)kolonialismen i Kongo. Han öppnar ett galleri i ett försök att stoppa flödet av pengar som lämnar landet. Hans provokativa strategi är att spela med i kapitalismens (och konstvärldens) eget spel, fast helt tvärt om, med de lokala bönderna som slutgiltiga vinnare. Men det handlar inte bara om pengar. Självständighet, värdighet och att ta makten över den egna självbilden står också på spel. När konstnären Matthieu Kasiama reser med Martens till New York för att ställa ut hela gruppens konst, å dess vägnar, finns det inget tvivel: konst kan faktiskt leda till förändring. ’White Cube’ är i sig ett verk i gränslandet mellan dokumentärfilm och modern konst, som bryter sig hela vägen in i kärnan av de kulturella institutioner som aldrig helt har klippt sina band med kolonialismen.

Kvällens schema:

20:00 - Filmstart
21:20 - Samtal med gäst

Fritt inträde - men anmäl närvaro via biljettlänken! Denna kväll bjuder Doc Lounge Helsingborg och Antirasistiska Filmdagar på inträdet. 

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg och i samarbete med ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack Vänner!