Doc Lounge Sundsvall
Past6/102016

When Two Worlds Collide

Heidi Brandenburg and Mathew Orzel, 100 min, Peru, 2016

When Two Worlds Collide

+ Samtal om miljökamp, aktivism och mänskliga rättigheter

Vad händer när törst efter makt och rikedom har högre prioritet än människoliv?

Amazonas regnskog, en av jordens mest värdefulla naturresurser, auktioneras ut utan hänsyn till folket som lever där. Alberto Pizango, en ung infödd ledare kämpar för att göra rösterna av Amazonas inhemska peruaner hörda, konfronterar de politiska ledarna och anklagas därefter för konspiration och anstiftan till våld.

Mot en bakgrund av global lågkonjunktur och klimatkris visar When Two Worlds Collide den mänskliga sidan av konflikten som avgör Amazonas framtid.

Vinnare av World Cinema Documentary prize för bästa debutfilm på Sundance Film Festival 2016

 

KVÄLLENS SAMTAL & GÄSTER:

Vi följer upp filmen i ett samtal om miljöfrågan och mänskliga rättigheter, med Angel Villaverde Hospina som har arbetat politiskt i Peru, Staffan Landin som arbetat med frågorna i ett globalt perspektiv via Gapminder och samtalet leds av Joachim Beijmo från Sida.

Angel Villaverde Hospina är språkrör och gruppledare för Miljöpartiet i Sundsvalls kommunfullmäktige. Hans politiska engagemang väcktes under uppväxten i Peru, då han ville bekämpa den fattigdom och de orättvisor som drabbade befolkningen. Det politiska arbetet gjorde att han var tvungen att lämna landet och han kom till Sverige på 90-talet som politisk flykting.

Staffan Landin använder Hans Roslings världskända Gapminderteknik som väcker siffror och statistik om världens utveckling till liv och görs förståeligt. Staffan är skribent och föreläsare och har tidigare jobbat på FN:s utvecklingsprogram, UNDP och stiftelsen Gapminder. Han föreläser om fattigdomsbekämpning, mänsklig utveckling och förhållanden i världen och har nyligen avslutat arbetet på 2016 års upplaga av ”Blir världen bättre?”

Joachim Beijmo är Stabschef på biståndsmyndigheten Sida vars uppdrag är att minska fattigdomen i världen och skapa bättre förutsättningar för människor att ta sig ur fattigdom och förtryck. 

 

SAMARBETEN

Visningen och samtalet sker i samarbete med Sida och Globala Sundsvall - ett uppmärksamhetsprojekt om globala frågor i ett lokalt perspektiv som Sundsvalls kommun gör i samarbete med Sida. Aktiviteterna under temaveckan ska öka kunskapen och förståelsen för hur utvecklingen i världen påverkar oss och hur världen påverkas av våra handlingar, vårt beteende och attityder.

Som alltid arrangeras Doc Lounge Sundsvall i samarbete med Film Västernorrland

Friends & sponsors