Doc Lounge Göteborg
Past24/112015

We Come as Friends

Hubert Sauper, 110 min, FranceAustria, 2014

We Come as Friends

Senaste filmen av Oscars-nominerade Hubert Sauper!

I Sydsudan säljs marken billigt till utländska investerare samtidigt som 35 procent av befolkningen svälter och en av sju har tvingats lämna sina hem. Hur kan vi förstå vad som händer? Efter filmen samtalar vi med Klas Rönnbäck, som forskar om den europeiska slavhandeln och kolonialismen i Afrika.

"A devastating, haunting, but absolutely necessary travelogue of South Sudan. This film is an instructional in how imperialism in Africa has not died off, but merely taken on a new form." 
-Dan Schindel, Nonfics.com

We Come as Friends är en modern odyssé, en svindlande, science-fictionresa i Afrikas hjärta. När Sudan, kontinentens största land delas i två nationer återuppstår en gammal civilisation. En civilisation bestående av kolonialism, olika maktvälden och nya blodiga heliga krig över land och resurser. Regissören från Darwin's Nightmare tar med oss på en resa in till surrealistiska situationer och in till människors tankar och drömmar på både häpnadsväckande och hjärtekrossande sätt. Filmen visar en salig blandning av kinesiska oljearbetare, FN-fredsmäklare, sudanska krigsherrar och amerikanska evangelister som alla ironiskt nog delar samma mark.

GÄST: Klas Rönnbäck är forskare och lärare i ekonomisk historia vid Göteborgs Universitet, och forskar själv om den europeiska slavhandeln och kolonialismen i Afrika, och vilka effekter dessa fick för Afrikas ekonomiska utveckling.

TID: Den 24 november. Dörrar öppnar kl 19.30 /Filmen börjar ca kl 19.45 /Samtalet börjar ca kl 21.45

PLATS: Bengans, Stigbergstorget 1, Göteborg

ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär)

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborg Stad, VGR, Film i Skåne, ABF, SFI och Bengans.

We Come as Friends is shown at Doc Lounge as a part of Moving Docs.

Friends & sponsors