Doc Lounge Varberg
Past24/102013

Special Flight

Fernand Melgar, 100 min, Switzerland, 2011

Vol Spécial

Live: A.M.E

24 Oktober uppmärksammar vi FN-dagen och visar filmen Special Flight

I väntan på definitivt utvisningsbeslut sitter män inlåsta på ett förvar i Frambois i Schwiez. Efter åratal av vistelse i landet har en del av dem arbetat, betalat skatt och bildat familj, men deras asylsökan har nekats. De som vägrar lämna landet frivilligt blir utsatta för en specialbehandling.  På obestämd tid, ibland månader, ibland år väntar dessa människor på deportation - dagen då de, mot sin vilja, sätts i handbojor, iförs hjälm och blöja och med poliseskort förs ombord på ett plan med inte sällan tvivelaktig destination.  Det kan ske när som helst, utan förvarning, och detta kliniska förfaringssätt går under namnet Special Flight. Special Flight är en prisbelönt dokumentär som ger oss en insyn i en påtaglig ensamhet och en  fruktansvärd rädsla inför det som väntar, en insyn bakom galler, i ett rättsvidrigt Europa.

Samtal: Efter filmen pratar vi asylfrågor, integration och kultur med lokala representanter från Röda Korset, Varbergs FN-förening, näringslivet, Frillesås Friendship med flera. Många av dem är också starkt engagerade i asylboendet på Björkgården i Himle.

Live: A.M.E 
A.M.E är musikern och skådespelerskan Anna Maria Engbergs soloprojekt. Hon har tidigare spelat i flera symfoniorkestrar och popband. 2008 släppte hon sin första EP, som ledde till turné i Frankrike, Tyskland, Schweiz och Finland, och har efter det släppt flera singlar som bland annat finns på Spotify.
Denna FN-kväll kompas A.M.E av Karin de Frumerie, som också medverkar i Teater Hallands julshow “Carmen firar jul – Tippe Tippe Tapas”, samt musikern Anders Tolergård.

Extra: Animerade filmer Aav barn om barns rättigheter
Den 24 oktober sänder 3:e-klasseleverna på världsarvsskolan Göthriks skola i Grimeton sina animerade filmer om barns rättigheter till  världen, via Radiostationen Världsarvet Grimeton. I Wolverhampton,  Storbritannien gör elever på West Park Primary School samma sak – med  sina filmer. De brittiska eleverna har också formulerat ett morsebudskap till världen.
Dessa två animerade filmer kommer självklart också att visas under Doc Lounge Varbergs FN-kväll!
Genom Teater Hallands UNDAY-projekt tar nu barn och ungdomar för  tredje året i rad internet och Världsarvet Radiostationen Grimetons  gamla långvågssändare i besittning för att kommunicera till andra  världsmedborgare – inte minst till världens makthavare.

Bonus: FN-bakelser
Kvantum Varberg bakar FN-bakelser dagen till ära. En god tradition när Teater Halland och Världsarvet Radiostationen Grimeton låter barnen i UNDAY-projektet ta över kommunikationen och sända sina meddelande om en bättre värld till världens makthavare. Givetvis finns det även sådana läckra FN-bakelser i vår Doc-Lounge-bar denna kväll!