Doc Lounge Varberg
Past10/42014

Ukraine is Not a Brothel - The Femen Story

Kitty Green, 78 min, Australia, 2013

UKRAINE IS NOT A BROTHEL - THE FEMEN STORY - TRAILER from Kitty Green on Vimeo.

Ukraine is Not a Brothel - The Femen Story

Vårfinal!

Under vårsäsongens sista kväll visar vi den omtalade och högaktuella filmen UKRAINE IS NOT A BROTHEL – THE FEMEN STORY, som handlar om de COOLA, BLOMMIGA OCH STARKA tjejerna i Femen!

Kom blommig du med!

FILM: UKRAINE IS NOT A BROTHEL - THE FEMEN STORY
“Flower crown is a symbol of femininity and proud insubmission, a crown of heroism.” – står det i Femens manifest.

Kitty Greens uppmärksammade dokumentär “Ukraine is not a Brothel” handlar om den ukrainska kontroversiella feministgruppen Femen, kända för sina barbröstade demonstrationer. Vi får följa aktivisterna under manifestationer och i intervjuer, men utöver berättelser om feminism och kvinnors ställning i Ukraina avslöjas också den paradoxala sanningen om vem som egentligen styr gruppen med järnhand – nämligen en självutnämnd patriark vid namn Victor Syvatski. “Vi skulle kunna driva Femen själva, men har lika svårt att bryta oss loss som en misshandlad hustru”, säger en av aktivisterna i filmen.

Efter världspremiären i Venedig i höstas har diskussionerna om både filmen och gruppen varit många, då den avslöjar bakgrundshistorien som ifrågasätter gruppens egentligen syften. “Ukraine is not a Brothel” tecknar en komplex och mångfacetterad bild av Femen-feministerna, som under filmens gång ifrågasätter och diskuterar både sina manifestationer och feministiska strategier.

EXTRA: PANELSAMTAL
Vi kommer efter filmen diskutera teman som objektifiering, aktivism och mediabilder med ett antal panelmedlemmar.

LENA FRILUND
Lena Frilund jobbar som regissör och performer, även med att leda processer för innovation och verksamhetsutveckling. Hon har tidigare varit vice ordförande för QNIV: kvinnligt nätverk i Halland, som har regeringens uppdrag att arbeta för jämställd tillväxt.
ANNA ERIKSSON
Anna Eriksson jobbar som regional utvecklare för Film i Halland. Hon är också medlem i DORIS: nätverk för kvinnor i filmbranschen.
ANU MAJKVIST
Anu Majkvist är ordförande för Winnet Halland: ett regionalt resurscentra för kvinnor som har ett regeringsuppdrag att synliggöra kvinnor i näringslivet och i yrkeslivet, samt bidra för tillväxt på lika villkor. Hon är även medlem i Feministiskt Initiativ Varberg.

PÅ SCEN: TRUBADURER OCH VISSÅNGARE
ELIN SKARIN

Elin Skarin skriver feministiska låtar och kompar sig själv med skitig gitarr och ivrigt berättande. Hon skriver om lust, kamp och kärlek och tolkar även andras låtar när hon får lust och tycker att det passar – Allt kan hända! Mjukt hårt hetsigt ömt.

THOMAS MÖLLER & REBECKA SKOGLUND
Thomas Möller och Rebecka Skoglund spelar protest- och kärlekssånger från 60-70-talet av bl.a. Bob Dylan, Joan Baez, Buffy Sainte Marie m.fl.

I BAREN: TOVEDALS
Sedan säsongsstarten våren 2014 finns Tovedals i vår bar och erbjuder all möjlig sorts dryck, lättare mat och fika- Så kom hungriga och törstiga!