Doc Lounge Göteborg
Past19/92017

Tokyo Idols

Kyoko Miyake, 88 min, UK, CanadaJapan, 2017

Tokyo Idols Official Trailer from EyeSteelFilm on Vimeo.

Tokyo Idols

SÄSONGSPREMIÄR med fanatiska fans och japanska “idols”!

Med pirr i magen öppnar vi dörrarna för första gången i höst. Utöver japanska popunder på filmduken blir det förmingel till hardcore j-pop vald av dj:n Julia Pugsi och ett samtal om fanatisk fanskultur med journalisterna Annah Björk och Signe Oskarsson!

Tokyo Idols följer den blivande popstjärnan Rio och hennes trogna fans. Filmen utforskar kulturfenomenet “idols”, en besatthet av ung kvinnlig sexualitet och den växande distansen mellan män och kvinnor i våra hypermoderna samhällen.

Tokyo Idols
Kyoko Miyake / UK, Canada    
Språk: Japanska, engelska
Undertext: Engelska

Det växande fenomenet idols berättas genom Rio, en klassisk "Tokyo idol" som tar oss med på sin resa mot berömmelse. Vi får träffa hennes "bröder": en grupp vuxna medelålders manliga superfans i åldrarna 35-50 år som ägnar sig åt att följa henne både i det virtuella och verkliga livet.

"A fascinating must-see documentary” - Slash film    

Med sin provokativa blick på den japanska popmusikindustrin, och dess fokus på traditionella skönhetsideal, utmanar regissören Kyoko Miyake samhällets könsroller i Japan.

GÄST: Annah Björk
Annah Björk är journalist och författare och har bevakat popvärlden sedan 1999. Bland annat i Expressen, Bon, Göteborgs-Posten, Fokus, Elle och i SVT:s morgonsoffa. Hon har intervjuat stjärnor som Justin Timberlake, Katy Perry, Ryan Adams och Lana Del Rey, och hängt bland Lady Gaga-fans och på Miley Cyrus-event där alla var utklädda till sin idol. Efter filmvisningen hör vi Annahs reflektioner om japanska "idols" och får exempel på liknande hardcore fans här på hemmaplan.

MEDVERKANDE: Signe Oskarsson
Eftersom filmens "idols" sköter en stor del av sin interaktion med fansen online är det extra kul att samtalet med Annah leds av en person med bra koll på kommunikation på sociala medier. Signe Oskarsson arbetar som sociala medierredaktör på Opinion live och SVT Opinion, där hon modererar kommentarer och producerar opinionsmaterial anpassat för sociala medier. Som en rörmokare i cyberspace rensar hon upp i det avlopp som kommentarsfält online kan vara för att alla ska våga kommentera utan rädsla för påhopp. Signe är övertygad om att glädje och humor är essentiella beståndsdelar för en framgångsrik närvaro i sociala medier.

DJ: Julia Pugsi 
Julia Pugsi har dj:at hiphop i sju år, men för en kväll kör hon cute metal och hardcore j-pop. Missa inte!

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, ABF och Folkteatern.    

- - - - - - - - - - - - - - - 
TID: Dörrarna in till foajén öppnar kl. 18.30, du är såklart välkommen att mingla i Folks bar och restaurang innan dess / Filmen börjar ca kl. 19.30
PLATS: Folkteaterns foajé, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud
TRAILER, FACEBOOKHEMSIDA

Friends & sponsors