Doc Lounge Helsingborg
Past2/102019

The Reformist

Marie Skovgaard, 88 min, Denmark, 2019

The Reformist

Se Nordens första kvinnliga imam slåss för jämställdheten på sitt alldeles egna sätt.

Danska regissören Marie Skovgaard följer halv finsk-syriskan Sherin under det turbulenta grundandet av sin Miriam Mosque i Köpenhamn.

”I have an interest in woman who are on a mission, who want to create impact.” - Marie Skovgaard

The Reformist
Marie Skovgaard/ Danmark/ 2019/ 88 min

Miriam Mosque är Europas första moské med kvinnliga imamer. Uppstartad av den religiösa revolutionären och visionären Sherin som bland annat sagt att ”Allah är varken hon eller han och jag tycker det är rätt vackert att man upphäver patriarkatet i själva ordet.” En dokumentär om en färgstark personlighet som inte skyr några medel för att få som hon vill. Möjligen är det uppväxten med en islamsk pappa och en kristen mor som gjort att Sherin vågar se bortom traditionella gränser och utmana det patriarkala etablissemanget. Vinnare av The Audience Award på Dokufest i Kosovo.

Som vanligt befinner vi oss i Koppis rosteris fina lokal på Cindersgatan, 8. Ses där!

Jan Hjärpe
är professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet och var under lång tid också Sveriges första och enda. Han är en ansedd expert på Mellanöstern och islamisk politik. "Bilden av profeten: Berättelserna om Muhammed och deras funktion förr och nu" samt "Shari'a: gudomlig lag i en värld i förändring" är hans två senaste böcker. Han har också medverkat i Svenska Dagbladet, Aftonbladet och SVT, där han bl.a. uttalat sig om IS.

Kvällens schema:
18:00 - Dörrarna öppnas
18:30 - Filmstart
20:10 - Samtal med Jan Hjärpe

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg och i samarbete med ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack Vänner!