Doc Lounge Malmö
Past21/22017

The Pearl of Africa

Jonny von Wallström, 74 min, Sweden, 2016

THE PEARL OF AFRICA - Teaser from Rough Studios on Vimeo.

The Pearl of Africa

Exklusiv förhandsvisning!

En magisk och tankeväckande film om livet som transperson i ett av världens mest transfobiska länder. Dessutom visar vi kortdokumentären Cycologic, en film om kampen och rätten till att cykla i Ugandas huvudstad Kampala. Gästar kvällen gör RFSU Malmö , RFSL Malmö och Farah Abadi ifrån Relationsradion i P3. Glitterbyrån bjuder på aktivitet i form av episka glitter sminkningar. Tillsammans erbjuder vi en kväll med HBTQ-fokus som är fylld av nya perspektiv, kunskap och glitter!

SAMTALSGÄST: Farah Abadi
Farah Abadi ifrån Relationsradion i P3 kommer och berättar om sina förhoppningar inför filmen. Cleo & Nelson’s relationship shows something rarely highlighted when talking about transgender people in Uganda”.
- TRANSGENDER LAW CENTER

The Pearl of Africa
Jonny von Wallström / Sverige / 2016 / 74 min

språk/language: engelska/english
undertexter/subtitles:engelska/english

Winston Churchill refererade en gång till Uganda som ‘The Pearl of Africa’ på grund av landets fantastiska mångsidighet, men för transkvinnan Cleopatra Kambugu är det numera en extremt farlig plats. 2014 infördes anti-gaylagar i Uganda och landets gator fylldes av folk som demonstrerade mot homosexuellas och transpersoners rättigheter. Sedan dess har landets HBTQI-personer riskerat att hamna i fängelse eller till och med att avrättas. 

Regissören Jonny von Wallström följer den positiva, modiga Cleopatra och hennes engagerade pojkvän Nelson på resan genom Cleopatras transformering till kvinna. Vi bjuds med på en resa och in i värld av kamp, men mest av allt glädje och mod. 

KORTDOKUMENTÄR: CYCOLOGIC
Emilia Stålhammar, Veronica Pålsson, Elsa Löwdin 
Sverige / 2016 / 15 min
Trailer: https://vimeo.com/185684431

språk/language: engelska/english
undertexter/subtitles:engelska/english

När man färdas fram på Kampalas gator möts man av stress, kaos och fara. Något som för de flesta är ett energikrävande, ofta livsfarligt dilemma - oändliga köer, avgaser, motorcyklar och bilar som till synes attackerar dig från alla håll.

Politiker verkar ha gett upp. Mitt i detta kaos finner vi några få
människor som tror på att cykeln kan vara ett alternativt färdmedel. Med stadsplaneraren Amanda Ngabirano i spetsen får vi följa några Kampalabor som vill se en förändring i sin stad. En omöjlig uppgift menar många, men inte Amanda.

GÄST: RFSU Malmö
Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik som har funnits sedan 1933. RFSU utgår från övertygelsen om sexualitetens och samlevnadens centrala roll för individ och samhälle. RFSU har ett frihetsperspektiv och rättighetsperspektiv på sexualiteten som utgår från allas frihet att vara, frihet att välja och frihet att njuta.

GÄST: RFSL Malmö
RFSL Malmö bedriver sexualpolitik, informationsverksamhet, social verksamhet och stödjande verksamhet för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queeras rättighetersedan 1980. RFSL bedriver t.ex brottsofferjour, en utbildnings- och certifieringsverksamhet, verksamheten Newcomers (en stödgrupp och mötesplats för nyanlända i Sverige) och en enhet som arbetar särskilt med hiv och hälsa.

SAMTALSGÄST: Farah Abadi
Farah Abadi ifrån Relationsradion i P3 kommer och berättar om sina förhoppningar inför filmen.

AKTIVITET: Glitterbyrån
Glitterbyrån åker runt på olika evenemang och sprider glitter och glädje runt oss. De älskar kramar och kommer vara på plats och erbjuder alla deras DRÖM glittersminkning för att försöka skina ikapp med samma glans som huvudpersonen i dokumentären, Cleopatra.

TID: Dörrar öppnar kl 19.00 / Filmen börjar ca kl 20.00
PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.

 

Friends & sponsors