Doc Lounge Umeå
Past28/112018

The Maribor Uprisings

Milo Guillen & Maple Razsa, min, Slovenia, 2017

The Maribor Uprisings (Trailer) from Maple Razsa on Vimeo.

The Maribor Uprisings

Filmen sätter publiken i de slovenska demonstranternas skor. De kräver ett slut på korruption. Vad är det som driver människor ut på gatorna? Och när, hur och varför blir fredliga protester våldsamma upplopp? I denna interaktiva dokumentär väljer du vägen mot förändring.

Doc Lounge Umeå presenterar tillsammans med Umeå Europeiska Filmfestival stolt vår novembervisning av den interaktiva filmen The Maribor Uprisings. 

Det innebär att du som besökare är med och formar filmens händelseförlopp! 

The Maribor Uprisings sätter dig i de slovenska demonstranternas skor. De kräver ett slut på korruption. Vad är det som driver människor ut på gatorna? Och när, hur och varför blir fredliga protester våldsamma upplopp? I denna interaktiva dokumentär väljer du vägen mot förändring.

Som vanligt blir det även DJs och gött häng.

19:00 Insläpp/DJs börjar spela
20:00 Huvudfilmen 'The Maribor Uprisings' börjar

Inträde: 70 kr
Antal platser: 30 st
Det gäller alltså att vara först till kvarn. För att kunna komma anmäler du dig till detta evenemang här: https://docs.google.com/forms/d/1oWIs8eZOdXFPrpyRDHaYIDd7BpKFxCppmFcLJhbEl-4/ 
och swishar 70 kr till följande nummer: 123 290 92 81

-- THE MARIBOR UPRISINGS ca. 100 min ---

"Vi ser äntligen vad som händer med oss. Och vad gör de? De sprutar tårgas på oss, ett vapen för kollektiv bländning." -Simona

Två gånger tog folket till gatorna. Två gånger motade polisen dem bort. Det som började som protester blev uppror. I den en gång välmående industristaden Maribor, Slovenien blev ilska över politisk korruption orolig uppror. Den här deltagande dokumentären placerar publiken mitt i det tredje och största upproret där folkmassorna omringar stadshuset under en hagelstorm av tårgasbehållare. Snart kommer borgmästaren att avgå - och rörelsen kommer att sprida sig till städer över hela landet. Maribor-upproret tar upp brådskande frågor som uppkommit av dessa händelser och av uppror på andra håll, från den arabiska våren, genom Paris, till Black Life Matter. Vad tänder ett uppror? Hur deltar deltagarna i - och ändras sedan av konfrontationer med polisen? Skulle något sådant kunna hända i din stad?

Filmen visas med engelska undertexter.

Kvällen stöttas av fantastiska Film i Västerbotten, Sliperiet och Studiefrämjandet Umeå