Doc Lounge Göteborg
Current17/32020

The Kingmaker

Lauren Greenfield, 100 min, USA, 2019

The Kingmaker

Makt, korruption och familjen Marcos.

Imelda Marcos är änka till Filippinernas tidigare diktator, Ferdinand Marcos. I The Kingmaker följer vi hennes väg tillbaka mot makten, samtidigt som historien om familjens manipulation och korruption allt mer suddas ut till att bli just - historia.

Lauren Greenfield, regissören bakom Generation Wealth och The Queen of Versailles, är tillbaka med en ny dokumentär från samhällets toppskikt. Skickligt målar Greenfield upp ett porträtt av en person med en annan typ av sant och falskt än oss andra. Imeldas bild av vilka konsekvenser hennes mans styre hade för Filippinernas befolkning skiljer sig helt mot all annan nyhetsrapportering och historieböckerna.

Jaw-dropping” - Variety

Imelda Marcos blev first lady i Filippinerna 1965 och hon håller än idag fast i sin gamla livsstil. Vi följer med in i en värld där yta är i fokus, klänningar sys med guldtråd och giraffer och zebror skeppas över halva jordklotet på grund av “avundsjuka”. Filmen berättar om Filippinernas politiska historia men också om det som sker just nu. Om en diktators familj som mot alla odds återigen närmar sig makten.

An acute study of the psychology of power” - Time Out

→ OM FILMEN
Regissör: Lauren Greenfield
Land: USA
År: 2019
Trailer: https://dogwoofsales.com/kingmaker

The Kingmaker hade världspremiär i augusti förra året på den 76: e filmfestivalen i Venedig. Filmen nominerades som bästa dokumentär på London Film Festival och Stockholm Film Festival, och till Checkpoints Award vid Bergen International Film Festival. Den nominerades i fyra kategorier under Critic’s Choice Documentary Awards 2019 och vann så småningom utmärkelsen för Most Documenting Most Compelling Living Subject of a Documentary. The Kingmaker fick också publikpriset för bästa dokumentärfilm vid Warszawas internationella filmfestival förra året.

Filmen visas på Folkteaterns Lilla Scen dit det går utmärkt att också ta med sig ett glas från baren om man vill. Möbleringen är dynor i gradäng utan ryggstöd (ej stolar).

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

- - - - - - - - - - - - - - -
TID: Dörrarna öppnar kl. 18:30, men du är såklart välkommen att mingla i Folks bar och restaurang innan dess. Filmen börjar ca kl. 19:00.
PLATS: Folkteaterns Lilla scen, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud

Friends & sponsors