Doc Lounge Helsingborg
Past6/62020

The Kingmaker

Lauren Greenfield, 100 min, USA, 2019

The Kingmaker

Biopicknick i sommar! Lauren Greenfield, "Generation Wealth", är tillbaka med en stark dokumentär om korruption och hur makt gör det möjligt att skriva om historien.

"The former first lady of the Philippines is revealed as a monstrous, loathsome, absurdly queenly figure in Lauren Greenfield’s superb documentary." - Peter Bradshaw, The Guardian

Biopicknick i sommar!
Vi på Doc Lounge Helsingborg bjuder in till biopicknick i sommar! Istället för att ställa in vårens resterande visningar, har vi nu valt att flytta fram dem till juni/juli. Då under öppen himmel, med bekväm sittning på Kulturkvarteret Portugals mysiga bakgård. Favela café står för picknickkorgen, som bokas i förväg.

Detta är ett sätt för oss att hålla kulturen levande, en möjlighet för er att stötta två lokala föreningar och naturligtvis se fantastisk dokumentärfilm. Först ut är ”The Kingmaker” av Lauren Greenfield, om korruption på Filippinerna och att utnyttja sin maktposition för att skriva om historien.

Gästar gör Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet som gästforskat vid bl.a. Harvard University. Hans forskning kretsar kring demorkatisering, korruption och statsbyggnad.

Vi tar naturligtvis hänsyn till rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Därav blir platserna också begränsade till 40st per visning. Ni kommer även att ombeds sitta två och två tillsammans med någon ni känner.

The Kingmaker
Lauren Greenfield/ USA/ 100 min/ 2019

"The former first lady of the Philippines is revealed as a monstrous, loathsome, absurdly queenly figure in Lauren Greenfield’s superb documentary." - Peter Bradshaw, The Guardian

Lauren Greenfield som både i "Generation Wealth" och "Drottningen av Versailles" arbetat med temat rikedom har nu tagit sig an Filipinernas självutnämnda drottning - Imelda Marcos. En matriark som under decennier skrivit om historien till sin egen familjs fördel. Istället för att möta och prata om den brutala sanningen om korruption, tortyr och misshandel som följt i Marcos fotspår väljer hon att fokuserar på sin oerhörda kärlek för moderlandet. Då vi lever under en tid då fake news gjort den möjligt att manipulerar val påminner den mörka saga oss om varför källkritik är så viktigt, och om hur familjer mot förmodan kan lyckas behålla makten i generationer. Inte minst syns detta på ön som Imelda lät avbefolka för att ge plats åt sina importerade, afrikanska djur.

Mat och dryck står Favela Café för och kvällen till ära bjuds det på:
"The Kingmaker Pork Plate"
Munvattnande grillat och abobo-marinerat fläsk, alt. tofu. Serverat i nybakat bröd med krispigt, egenodlat grönt från Gåsebäck och skånska päror.
Ingår gör även en ljuvligt svalkande dryck. Förslagvis en nybryggd, ljus folk-ale från Ödåkra Brygghus.
Och naturligtvis blir det kaffe på maten.

Kvällens schema:
18:30 – Vi öppnar portarna
19:30 – Filmstart
21:10 – Samtal med Jan Teorell

Biljettpris biopicknick (film/mat/ valfri dryck och kaffe ingår):
Ordinarie - 195kr + serviceavgift ca 20kr
Studerande/pensionär/arbetslös - 175kr + serviceavgift ca 20kr

Vi reserverar oss för att eventet är väderberoende och att vi vid störtskurar, tornados eller orkaner kan tvingas ställa in.

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg och i samarbete med ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT.
Tack Vänner!