Doc Lounge Göteborg
Past23/22021

The Jump

Giedre Zickyte, 83 min, Lithuania, LatviaFrance, 2020

The Jump - digital visning

Se den osannolika Kalla kriget-historien hemma i tv-soffan!

Året är 1970 och mitt uppe i Kalla Kriget möter en amerikansk patrullbåt en rysk fiskebåt mitt i Atlanten. Plötsligt hoppar Simas Kudirka, en litauisk sjöman, över till det amerikanska fartyget i ett desperat försök att få politisk asyl. Förvirring uppstår och till Simas förskräckelse återlämnar amerikanerna honom till ryssarna, något som strider mot landets asyllagar. Det blir starten till en av kalla krigets större skandaler. Regissören Giedre Žickyte ger, med otroliga arkivfilmer, möten med nyckelpersoner och rekonstruktioner med den karismatiska Simas Kudirka, en målande bild av händelsen.

Den excentriske Simas vågade hopp blir startskottet på en helt otrolig historia om frihet i en tid där de politiska musklerna spändes till bristningsgränsen och världen gick i spänd väntan på den stora sammandrabbningen.

→ MÖT REGISSÖREN
Direkt efter visningen sänder vi live med regissören Giedre Žickyte på Doc Lounge Malmös instagram (@docloungemalmo)! Ställ frågor och delta i diskussionen via chattflödet i livesändningen.

 

→ VAR/NÄR/HUR

Filmstart: 19.00
Plats: vimeo.com/ondemand/thejumpdoclounge
FB-event: https://www.facebook.com/events/419565532489201
Biljetter: Biljett köpes via filmlänken ovan. Din aktiveringskod gäller i 24h och kan användas den 23 februari.

Friends & sponsors