Doc Lounge Göteborg
Past2/42019

The Heat - A Kitchen (R)evolution

Maya Gallus, 75 min, Canada, 2018

The Heat - A Kitchen (R)evolution ϟ Gäster: Sofia B. Olsson & Alice Brax

Kvinnliga kökschefer, matnörderi och revolution.

Stjärnkockar har egna tv-program, frontar glassiga tidningsomslag och hyllas som rockstjärnor världen över. Men har du tänkt på - att alla är män?

The Heat - A Kitchen (R)evolution är en film om just hetta. Den som kan uppstå när kvinnliga kockar berättar om sina erfarenheter av yrket och om de makthierarkier och orättvisor som ofta förekommer i restaurangkök. Ikväll följer vi med in till kastrullerna, stekpannorna och de snabba ordväxlingarna och inspireras av förändringen av strukturer som sker!

“There is no time if you are slammed on a friday night to say i´m sorry if I called you a fucking whore” - The Heat

I Maya Gallus dokumentär The Heat – A Kitchen (R)evolution reser vi runt i världen och möter sju kvinnliga kockar i jakten på förändring. Filmen speglar ett djupt rotat problem och vi hör berättelser om trakasserier och förödmjukelser. Att modifiera ett helt system är svårt men i takt med att fler kvinnor tar plats på höga positioner i branschen börjar saker hända.

→ GÄSTER: SOFIA B. OLSSON & ALICE BRAX

Sexism, machoattityder och trakasserier - hur har det professionella köket blivit mannens rum och vad kan vi göra för att ge plats åt kvinnliga kockar?
Efter filmen snackar vi jämställdhet i köket med stjärnkocken Sofia B. Olsson, head chef på vRÅ samt deltagare i kockarnas kamp 2018, och matjournalisten och mataktivisten Alice Brax!

Sofia B. Olsson var med och startade restaurang vRÅ på Clarion Hotel Post i september 2012. Hon har en bakgrund inom Göteborgs restaurangkök och arbetade tidigare på restaurang Basement i Göteborg, då med en stjärna i Guide Michelin.
Utsågs till "Årets hållbara innovatör" 2018 av nätverket Hållbara Restauranger. Vann pris som Stella mentor 2018 för sitt ledarskap och förmåga att stötta och lyfta kvinnliga kockar. Sofia har varit med och tävlat i Årets kock och har tillsammans med vRÅ placerats som en av de bästa fiskrestaurangerna i Sverige . Sofia var under hösten 2018 med i Kockarnas Kamp på TV4.

Alice Brax har en bakgrund som sjöman, kock, konditor och matjournalist. Hon startade kocknätverket Vesta, har hållit utbildningar i mataktivism och resiliens och tycker att kockar förtjänar kompetenta chefer.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.  

→ OM FILMEN
Trailer: https://www.imdb.com/videoplayer/vi773831193
Längd: 75 minuter
Regi: Maya Gallus

 

→ FÖRFILM, DOC LOUNGE LOCALS: HORAN
Regi: Carmen Jedrzejak
Längd: 10 minuter
Innan vi kör igång huvudfilmen låter vi ett lokalt filmhopp ta scenen! På bilresa genom ett Göteborg i skymningsljus hör vi kvinnors egna röster om att sälja sex. Är hora något en gör eller är det något en är? Carmen besöker visningen för att själv presentera filmen!

 

Eventet sker på Lilla Scen dit det går utmärkt att också ta med sig ett glas från baren om man vill. Möbleringen är dynor i gradäng utan ryggstöd (ej stolar).

- - - - - - - - - - - - - - -

TID: Dörrarna öppnar kl. 18:30, men du är såklart välkommen att mingla i Folks bar och restaurang innan dess. Filmen börjar ca kl. 19:00.
PLATS: Folkteaterns Lilla scen, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud

Friends & sponsors