Doc Lounge Malmö
Past4/42017

The Grown Ups

Maite Alberdi, 80 min, Chile, FranceNetherlands, 2016

The Grown Ups

Årets andra Doc Lounge Live-event med gäster ifrån Moomsteatern!

Vem du älskar och vart du jobbar är saker som många vuxna tar för givet att bestämma över själva i sina liv. Men tänk om du inte fick chansen för att alla andra såg dig som ett barn? Årets andra Doc Lounge Live-evenemang bjuder på den chilenska filmen The Grown Ups, en varm och insiktsfull skildring av ett kompisgäng med Downs Syndrome. Under evenemanget kan publiken på alla visningsplatser delta i kvällen via SMS och sociala medier. OBS denna kväll öppnar vi kl 18.00 och filmen startar kl 19.00.

The second Doc Lounge Live event of the year gives you the Chilean film The Grown Ups. A warm and insightful portrayal of a group of friends with Down Syndrome. The evening will also offer a discussion about the norm of eveyrbodys right of love, work and responsebility. We will do all this together with the famous and sparkling Moomsteatern Malmö. 

THE GROWN UPS 
Maite Alberdi / 80 min / Chile, The Nederlands, France
Språk: Spanska
Undertext: Engelska

En grupp vänner i Chile har varit klasskamrater i nästan 40 år. De har Down Syndrom och måste leva som om de fortfarande var tio år, trots att de snart fyller femtio. En del av dem har överlevt sina föräldrar och de är fullt medvetna om att de gått på skolan längre än lärarna. Att kalla dem skoltrötta är en grav underdrift. De vill bli klara med skolan och väntar med spänning på att få sätta igång med allt det där som de aldrig fått göra; köra bil, ha egen lägenhet, ha sex och bli föräldrar, ett riktigt jobb. Men saker och ting verkar aldrig förändras i deras liv och frustrationen växer…

Följ med in i dessa individers vardag och få tillbaka massor av skratt, gråt och klockren igenkänning. Regissören Maite Alberdi ger oss här ett varmt och intimt porträtt, helt befriat från fördomar och dömande. 

“... sensitive, good-humored study of Down's Syndrome adults expresses anger against the system with a light touch.” 

GÄST: Moomsteatern Malmö
Moomsteatern funnits i över 30 år och arbetar med artister och skådespelare som har en intellektuell funktionsvariation. Moomsteatern höjer sin röst om och om igen om hur oerhört viktigt det är att vi lyfter bort funktionshindret när deras skådespelare står på scenen. Deras verksamhet, pjäser och anställda är helt och hållet baserat på att skapandet leder till att folkbilda om ett ”expanderande vi”. Hur normen av vad som är ”normalt” gällande frihet, arbete och personligheter borde ha en utgångspunkt i vårt gemensamma vi istället istället för känslan av vi mot dom. 

Efter filmen har vi ett snack och diskussion om normen angående allas rätt till ansvar, kärlek och arbete tillsammans med väletablerad och sprakande Moomsteatern i Malmö. Verksamhetsledaren Suzanne Hedström Hallberg och den konstärliga ledaren Per Törnqvist från teatern kommer och ge oss insikt i deras erfarenheter och kämparglöd gällande dessa frågor.

MEDVERKANDE: IFEMA - International Female Film Festival Malmö
Ifema filmfestival är en filmfestival med fokus på kvinnliga regissörer från världen över. Årets festival är den 11:e i ordningen och äger rum 3-9 april på biograf Panora och utvalda platser runt om i Skåne. Det blir samtal, mingel, works in progress och inte minst fantastisk film i dagarna sju på årets tema FRIHET! I år har de även ett särskilt fokus på Turkiet. Visning av Grown Ups är en del av årets program. 

TID: Dörrar öppnar kl 18.00 / Filmen börjar ca kl 19.00
PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

Babel är rollstolsanpassat, bara att be någon av personalen att hjälpa till och visa vart vår ramp är.

OM DOC LOUNGE LIVE
Doc Lounge Live är ett unikt livesändningskoncept utvecklat av den nordiska visningsorganisationen Doc Lounge, som sedan 2006 arbetar med evenemang, lansering och alternativ distribution av nya dokumentärfilmer. Genom konceptet ger vi biografer, kulturhus och bibliotek chansen att ta del av interaktiva livesändningar och dokumentärfilm i världsklass. Doc Lounge Live är ett perfekt sätt att spetsa programutbudet och locka ny publik.

Friends & sponsors