Doc Lounge Lund
Past29/32011

The Black Power Mixtape 1967-1975

Göran Hugo Olsson, 92 min, Sweden, 2011

The Black Power Mixtape 1967-1975

FÖRHANDSVISNING!

Kritikerrosad festivalvinnare om Black Power rörelsen i Usa skildrat ur svenska journalisters ögon. På plats har vi inga mindre än far och son, Madubuko och Jason (Timbuktu) Diakité och regissören på lina från i New York som är där för att visa filmen på MOMA ( Modern Museum of Art) samma kväll.

GÄSTER: Far och son Diakité – Ingen mindre än skivaktuella Jason Diakité (Timbuktu) kommer och tonsätter kvällen  med sitt bästa blandband och hans far Madubuko, uppvuxen som afro- amerikan i New York aktiv under Black power rörelsens mest intensiva år och nu nu världsledande forskar inom Human Rights, introducerar kvällen och delar med sig av sina spännande erfarenheter från där och då-

Under slutet av 60-talet och en tid framåt fanns det i Sverige ett stort intresse för medborgarrätts- och antikrigsrörelserna I USA och utvecklingen följdes noggrant av svenska journalister och filmare. I en kombination av seriöst engagemang och  naiv blåögdhet begav sig de svenska filmarna over Atlanten för att undersöka Black Power-rörelsen som under den här tiden antingen var helt ignorerad i amerikansk media, eller i den mån den uppmärksammades, framställd som en våldsam terroriströrelse i vardande. Trots motstånd från det konservativa etablissemanget och misstänksamhet från aktivisterna själva, fortsatte de svenska filmarna ihärdigt sitt arbete att dokumentera det historiska skeendet,för att till slut vinna förtroendet och vänskapen hos de nyckelpersoner som utgjorde kärnan i Black Power-rörelsen.

Med arkivmaterialet som sedan legat glömt i svenska källare i över 30 år berättar nu  regissören  Göran Hugo Olsson historien om den afro-amerikanska medborgarrättskampen under åren 1967-1975 sett ut svenska journalisters ögon. Regissören kombinerar mäktigt arkivmaterial och musik från bl a Questlove med nutida intervjuer från nu ledande afro-amerikanska artister, aktivister och forskare. Medverkar gör Angela Davis, Stokely Carmichael, Erykah Badu, Talib Kweli, Harry Belafonte, Questlove, med flera.

The Black Power Mixtape är i grund och botten en historia om självbestämmanderätt och rätten till mänskliga rättigheter. Filmen tar med oss på en resa genom en specifik historisk tidsperiod ( 1967-1975)  men väcker också frågor om hur det ser ut i dagens Amerika. Filmen är inte bara en politisk historia utan också en berättelse om identitetsskapande och ger oss en fantastisk resa genom olika stilar, moden och kulturer.

Tävlingsfilm på Sundancefestivalen 2011, där den tog hem priset för Bästa klippning, samt i Panorama-sektionen på Berlinale 2011.