Doc Lounge Göteborg
Past27/102020

Svåra ämnen - Hur jobbar dokumentärfilmaren?

I samarbete med FilmCloud bjuder vi in till ett längre samtal med regissören Sven Blume.

Hur gör man som filmskapare för att närma sig ett etiskt svårt ämne, utan att varken förhärliga eller fördöma? Hur etablerar man trygghet och förtroende inför sina huvudpersoner och hur bibehåller man filmens och sin egen öppenhet kring ämnet? Möt regissören Sven Blume i ett samtal om hur man som dokumentärfilmare tar sig an kontroversiella ämnen och etiska gråzoner.


Surrogatmödraskap är en väl debatterad fråga med polariserade åsikter på vardera sida. Under fem år har Sven följt tre kvinnor som, av olika anledningar, valt att inleda processen att bli surrogatförälder. Att som utomstående filmskapare närma sig dem som befinner sig i centrum för debatten men sällan kommer till tals, är en ansvarstyngd uppgift.


Med anledning av kvällens visning av For Somebody Else på Doc Lounge bjuder vi in till ett längre samtal med filmens regissör, Sven Blume.
Samtalet är ett samarbete mellan FilmCloud och Doc Lounge Göteborg


OM FILMEN
Surrogatmödraskap är förbjudet Sverige och större delen av världen, men i Kalifornien är företeelsen en växande industri. I For Somebody Else möter vi Cristal, Deanna och Michelle, tre kvinnor som av olika anledningar valt att bära och föda andras barn.
Regissören Sven Blume följer dem i vardagen; innan, under och efter graviditeterna och låter dem själva formulera och reflektera över sina val. Resultatet är en tankeväckande och intim dokumentär om prövningar och risker, men även drömmen om en framtida relation och att få skapa någon annans lycka.

OM REGISSÖREN
Sven Blume är en Stockholmsbaserad filmregissör som sedan examen från Stockholms Dramatiska Högskola framförallt jobbat inom dokumentärfilm, men även i flertalet samarbeten med konstnärer, musiker, arkitekter och andra filmskapare. Hans verk har visats på TV, festivaler, museer, konstgallerier och universitet runtom i Europa.
Filmer i urval: Det krokiga och det raka för K-Special (SVT, NRK, DR, YLE), dokumentärfilmen Männen från Vidsel (SVT) samt projektledare för det nordiska konstfilmsprojektet Out by Art.


___________
TID: Tisdag, 27 oktober klockan 17:15-18:00.
PLATS: Folkteaterns foajé, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg. Samtalet är i trappan i foajén. Efter samtalet visas filmen i sin helhet som en del i Doc Lounges höstprogram inne på Folkteaterns Lilla scen. Till denna visning krävs biljett.
ENTRÉ: Samtalet är gratis, men platserna är begränsade. Först till kvarn! Om du vill se filmen, så se till att köpa förköpsbiljett. 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud).
 

Friends & sponsors