Doc Lounge Göteborg
Past29/32016

Spartacus & Cassandra

Ioanis Nuguet, 80 min, France, 2014

Spartacus & Cassandra trailer w/ english subtitles from Nour Films on Vimeo.

Spartacus & Cassandra

Vi visar en gripande skildring av två romska barn och deras livssituation i Frankrike; att välja fosterhem eller ett liv på flykt från myndigheter tillsammans med deras föräldrar

Vi är stolta över att visa den prisbelönta filmen Spartacus & Cassandra. En skildring av ett syskonpars komplicerade liv, en strid mellan familj och myndigheter. Efter filmen samtalar vi med Göteborgs Stadsmission och kvällen förgylls med dragspelets toner

Spartacus och Cassandra slits mellan två världar. De har inte ens tak över huvudet efter att familjens hus har brunnit ner. Syskonen tas om hand av Camille, en ung trapetskonstnär som startar en cirkus i utkanten av Paris. Syskonen hittar en känsla av samhörighet i ”The Big Top” som cirkusen kallas, och börjar gå i skolan. När cirkusen läggs ner påbörjas en dragkamp mellan den franska staten och barnens föräldrar. Spartacus och Cassandra tvingas att göra det omöjliga valet mellan fosterhem med Camille eller ett liv på flykt med sin mamma och pappa. I en djup inblick i syskonens liv vänds deras bild av föräldra- och barndynamiken totalt upp och ner.

Ioanis Nuguet har skapat en visuellt imponerande, känslomässig och upplysande berättelse om barn som tvingas axla ett enormt ansvar som egentligen hör vuxenlivet till. Spartacus & Cassandra ger en komplex bild av romernas situation i dagens Europa där bristen på mänskliga rättigheter är tydliga likaså de franska myndigheternas ovilja att stå upp för barnen.

Vinnare av Stefan Jarl International Award på Tempo Dokumentärfestival 2015.

Spartacus och Cassandra är Ioanis Nuguets debutfilm. Den nominerades till ”Audience Award” på Angers European First Film Festival 2015.

Titel: Spartacus & Cassandra
Regi: Ioanis Nuguet I Land: Frankrike I Språk: Franska I Text: Engelska I Längd: 80 min
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=kELJ1diJQD4
INFORMATION IN ENGLISH: http://doclounge.se/films/spartacus-cassandra

TID & PLATS
Dörrarna öppnas tisdag 29 mars kl 19.00 på Bengans, Stigbergstorget 1. 

LIVE
Roberto, Ylva och Emma förgyller kvällen med dragespelets toner. 

GÄST
Göteborgs Stadsmission, Claes Haglund är projektledare för Crossroads, Stadsmissionens center för EU-migranter. Han kommer att berätta om deras verksamhet och prata om hur situationen ser ut i Göteborg idag för EU-migranter i allmänhet och romer i synnerhet.

BILJETTER 
Köp din biljett via länken: https://billetto.se/users/ doc-lounge-goteborg eller
betala i dörren (80 kr kontant, 60 kr för student/pensionär/arbetslös).
 
Doc Lounge Guldkort kostar 350 kr och ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar. Det finns alltid ett antal reserverade platser för Guldkort, men kom i tid för att säkra din plats.
 
TILLGÄNGLIGHET
Det är låg tröskel in till foajén, därifrån är det en trappa (ca 15 steg) med ramp ner till utrymmet där filmen visas. Det är två trappsteg upp till liten icke handikappsanpassad toalett utan ramp.