Doc Lounge Malmö
Past1/32016

Spartacus & Cassandra

Ioanis Nuguet, 80 min, France, 2014

Spartacus & Cassandra trailer w/ english subtitles from Nour Films on Vimeo.

Spartacus & Cassandra

Vinnaren av Stefan Jarl International Award på Tempo Dokumentärfestival 2015! Gäst: Dusan Marinkovic. Live: Rebel G'z

Kan man som barn släppa taget om sina föräldrar? I drömlika bilder skildras en komplicerad strid mellan en bakgrund man inte kan skaka av sig och en framtid som känns väldigt långt borta. Vi är stolta över att visa Ioanis Nuguets debutfilm, den prisbelönta Spartacus & Cassandra. Gäst på samtal efter filmen är malmöprofilen och aktivisten Dusan Marinkovic. Live på scen innan filmen står hiphoptrion Rebel G'z.

13-åriga Spartacus och 10-åriga Cassandra slits mellan två världar. De har inte ens tak över huvudet efter att familjens hus har brunnit ner. Syskonen tas om hand av Camille, en ung trapetskonstnär som startar en cirkus i utkanten av Paris. Syskonen hittar en känsla av samhörighet i ”The Big Top” som cirkusen kallas, och börjar gå i skolan. När cirkusen läggs ner påbörjas en dragkamp mellan den franska staten och barnens föräldrar. Spartacus och Cassandra tvingas att göra det omöjliga valet mellan fosterhem med Camille eller ett liv på flykt med sin mamma och pappa. I en djup inblick i syskonens liv vänds deras bild av föräldra- och barndynamiken totalt upp och ner. Filmen är en visuellt imponerande och känslomässigt upplysande berättelse om barn som tvingas axla ett enormt ansvar som egentligen hör vuxenlivet till. Spartacus och Cassandra ger en komplex bild av romernas situation i dagens Europa där bristen på mänskliga rättigheter är tydliga likaså de franska myndigheternas ovilja att stå upp för barnen. Men centralt är också huvudpersonernas egen styrka och enskilda individers engagemang i deras kamp.

Vinnare av Stefan Jarl International Award på Tempo Dokumentärfestival 2015! 
Spartacus och Cassandra är Ioanis Nuguets debutfilm. Den nominerades till ”Audience Award” på Angers European First Film Festival 2015. 

GÄST: Dusan Marinkovic gästar kvällens samtal.
Dusan är 18 år gammal och bor i Malmö. Han arbetar bl. a med att vara konferencier, moderator och är en romsk aktivist. Dusan medverkade i SVT-serien En Rom På Resa som visades på Doc Lounge Malmö hösten 2014.

LIVE: Rebel G'z
Live på scen innan filmen står hiphoptrion från Malmö: Rebel G'z. Trion gör låtar som handlar om allt mellan himmel och jord, men framför allt består deras texter av samhällskritik och speglar den verklighet vi lever i.

TID: Den 1 mars.
19.00 Dörrar öppnar  
19.45 Live: Rebel G'z
20.00 Filmen börjar  
21.20 Samtal med Dusan Marinkovic

PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö.
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

DOC LOUNGE MALMÖ
I snart tio år har Doc Lounge samlat Malmöborna kring premiärer och förhandsvisningar av de allra senaste dokumentärfilmerna från hela världen. Genom unika helkvällar där filmvisningar kombineras med intressanta kringarrangemang, aktuella gäster, regissörsbesök, liveakter och barhäng, vill Doc Lounge öka och bredda publiken för dokumentärfilm och ge besökarna en upplevelse som engagerar och stannar kvar i minnet. Visningarna på Doc Lounge Malmö presenteras i stolt samarbete med SVT, Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel. 

Spartacus & Cassandra is a part of The Moving Docs project that is supported by Creative Europe and led by the European Documentary Network. It will bring together seven innovative documentary festivals, cinema distributors, TV stations, and VOD distributors, with Doc Lounge, in order to select a number of European documentaries to promote with simultaneous events and marketing in Autumn 2015 and Spring 2016. 

Dusan Marinkovic

Rebel G'z

Friends & sponsors