Doc Lounge Lund
Past15/32016

Sonita

Rokhsareh Ghaemmaghami, 90 min, Iran, GermanySwitzerland, 2015

Sonita

Hon vill bli rappare i ett land där det är förbjudet för kvinnor att sjunga, och priset för henne som brud är 9000 dollar

Om 18-åriga Sonita hade något att säga om saker och ting så hade Michael Jackson varit hennes far och Rihanna hennes mor.

Om 18-åriga Sonita hade något att säga om saker och ting så hade Michael Jackson varit hennes pappa och Rihanna hennes mamma. Hon drömmer om att bli en känd rappare, men än så länge är hennes enda fans de andra tonårsflickorna hon umgås med i Tehran. Där får Sonita, som flytt från Afghanistan, prata om de trauman hon gått igenom och hjälp och rådgivning kring att forma sin framtid. Hennes familj har dock en annan plan för henne - som brud är hon värd 9000 dollar. Hur kan Sonita trotsa detta i jakten på sina drömmar? Regissören Rokhsareh Ghaem Maghami blir inblandad i den frågan och pånyttföder frågan om hur dokumentärfilmare bör förhålla sig till sina subjekt. Detta är bara en av många oväntade vändningar i en spännande resa fylld med motgångar och framgångar för en ung kvinna som söker sin egen väg. Filmens kärna består i Sonitas konstnärliga argumentation mot de katastrofala sätt som tvångsäktenskap hindrar hennes frihet. Hon gestaltar sin verklighet genom en imponerande och dramatisk rapvideo.  

Den svenska premiären görs i samarbete med Tempo Documentary Film Festival.

Sonita is presented in collaboration with Moving Docs - a EDN initiative supported by Creative Europe, with the aim to create innovative outreach strategies and provide opportunities for urban and rural European audiences to enjoy regular screenings of documentary films through a wide variety of media and platforms.

Friends & sponsors