Doc Lounge Stockholm
Past9/82019

Sittstrejken

I samarbete med Refugees Welcome Stockholm

Doc Lounge Takeover Hornstull Beer Garden FREDAG

Under tre dagar kommer Doc Lounge Stockholm ta över Hornstull Beer Garden för att fylla den med dokumentärfilm. 
Vi har under denna helg teamat upp med personer och organisationer vars röster och historier vi vill ska fylla brofästet i Tantolunden. 
I samarbete med Refugees Welcome Stockholm Open Cinema inleder vi öppningskvällen med panelsamtal om säkerhetsläget i Afghanistan, Sveriges migrationspolitik och sociala stöd två år senare. I panelen: Matilda Brinck-Larsen (verksamhetschef, Agape Göteborg), Daniel Carnestedt (jurist, Asylbyrån), Benjamin Fayzi (talesperson för ung i Sverige och ordförande för Ensamkommandes förbund) och Malena Rembe (f.d. landchef för SAK i Kabul). Panelsamtalet leds av: Tora Candal (migrationsrättsjurist, Baba), som har arbetat som militärtolk Afghanistan (2011) och även som asylhandläggare på Migrationsverket.

Panelen följs av Filmen Sittstrejken av David Wikdahl, som även efter filmvisningen kommer samtala Fatemeh Khavari och Mahmood Rezaie, m.fl. Detta samtalet leds av: Anna Hagnefur och Gabriel Mezquida från Refugees Welcome Stockholms filmprojekt Open Cinema.

Konstnären Hadi Bu och fotografen Amir Nabizadeh ställer ut verk under kvällen.

SITTSTREJKEN av David Wikdahl

I frustration över avslag och utvisningar satte de sig ner på Mynttorget för att strejka, dygnet runt. Från början var de strejkande ett tiotal, men snart växte nätverket som kallar sig Ung i Sverige till en hel rörelse. Den nionde augusti för exakt två år sedan tågade tusentals afghaner och sympatisörer till Medborgarplatsen.

Filmen Sittstrejken tar sitt avstamp i dessa händelser, och i fonden finns ett Sverige som blir alltmer polariserat. På nära håll följer filmaren David Wikdahl den inre kretsen av Ung i Sverige, och särskilt de två talespersonerna Fatemeh och Mahmood.

PROGRAM:


16.00 - Musik: lodet
19.30 - 20.30 Panelsamtal: Säkerhetsläget i Afghanistan.
20.30 - 21.30 Film: Sittstrejken av David Wikdahl.
21.30 - 22.30 Panelsamtal: Regissör och medverkande i filmen.

Helgen arrangeras med hjälp av stöd från Stockholms stad och Region Stockholm.