Doc Lounge Göteborg
Past30/42021

Sisters with Transistors

Lisa Rovner, 90 min, UK, 2020

SISTERS WITH TRANSISTORS + videosession: Elin Piel

Välkommen på en resa in i en fascinerande men bortglömd del av musikhistorien - antingen från salongen eller tv-soffan.

Sisters with Transistors finns tillgänglig att streama till och med den 30/4.

Den elektroniska musiken är i konstant förändring - från de analoga ljudlooparna och vibrerande ljudlandskapen till auto-tunens aldrig felande tonsäkerhet och “sovrumsproducentens” demokratiserande kraft. Men varför finns det inga stora kvinnliga kompositörer inom elektronisk musik?

Det finns det, såklart, men i likhet med resten av historien har de suddats ut eller förpassats till marginalen. Många av dem har varit revolutionerande för hur vi lyssnar på och skapar musik idag och var och en av de ovan nämnda, extraordinära företeelserna är direkt kopplade till dessa kvinnors arbete och konstnärskap. I Sisters with Transistors möter vi Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Pauline Oliveros, Wendy Carlos, Eliane Radigue, Suzanne Ciani och Laurie Spiegel, några av de största pionjärerna inom modernt ljud vars arv fortsätter att eka genom högtalarsystemen än idag, trots att de flesta har aldrig hört deras namn.

Regissören Lisa Rovner tar hjälp av Laurie Anderson för att teckna en fascinerande och ögonöppnande bild av musikhistorien och dela med sig av en bortglömd musikskatt som kommer få dig att lyssna med helt nya öron.

DIGITAL SIMULTANVISNING:
Samtidigt som Sisters with Transistors får sin premiär på Folkteatern får den även digital premiär! Det betyder att du som inte får biljett till visningen har möjlighet att ta del av filmen hemifrån. De 100 första kan dessutom göra det till ett extra billigt Doc Lounge-pris!
Filmen blir tillgänglig att sreama från Fredag 23/4 kl. 18:30, men går redan nu att förboka. Du klickar dig in på https://vimeo.com/ondemand/sisterswithtransistors/ och skapar ett gratiskonto. Därefter anger du koden doclounge för att få 50% rabatt när du köper filmen (gäller de första 100 biljettköparna).

SISTERS WITH TRANSISTORS
Regi: Lisa Rovner
Land: Storbritannien
Speltid: 90 min
Språk: Engelska
Undertexter: utan undertexter

VIDEO SESSION: ELIN PIEL
Elin Piel är en göteborgsbaserad musiker med fokus på rytmiska repetitiva ljudlandskap. Ibland vilar hon i ljust glimrande ambienta världar som för tankarna till gamla syntikoner för att i nästa ögonblick lyfta och sväva iväg upp i mörka orosmoln. Kompositionerna skapas i huvudsak på modulära synthar. 2020 släpptes EP:n ”Omsorg” på Mystery Circles och under 2021 släpps en fullängdare på samma bolag. 
www.instagram.com/elin.piel 
https://elinpiel.bandcamp.com

Videosessionen med Elin Piel släpps innan premiären av Sisters with Transistors på fredag, 23/4, i våra sociala kanaler. Den kommer även gå att se på Folkteatern, för dem med biljett till den fysiska visningen. Där rullar den under insläppet, från 18:15-18:30 på Lilla scen.

 

Vill du ta ett glas eller äta en bit mat i samband med ditt besök? Boka bord på Folk! https://www.folkgbg.se/#boka-bord
För dig som väntar på insläpp till filmvisningen finns särskilda platser bokade i foajén. Fråga personalen!

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

- - - - - - - - - - - - - - -

TID: 18:30. Dörrarna till Folkteaterns lilla scen öppnar 18:15. Baren på Folk är öppen från 17:00.
PLATS: Folkteaterns Lilla scen, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud)

Doc Lounge följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Varje visning har 8 platser och anpassas så att vi kan hålla avstånd. Har du symtom på covid-19? Stanna hemma.

 

Friends & sponsors