Doc Lounge Göteborg
Past24/102017

See You In Chechnya

Alexander Kvatashidze, 69 min, Georgia, Germany, EstoniaFrance, 2016

SYIC_Trailer_2016 from Kinoport Film on Vimeo.

See You In Chechnya

En gripande film om adrenalinet och drivkraften i en krigsreporters liv

Alexander Kvatashidze blir snabbt förälskad i en fransk krigsfotograf och följer efter henne in i kriget. Året är 1999 och striderna i Tjetjenien blodiga. Alex faller för livet som krigsreporter och bestämmer sig för att också han ska lyckas. Välkommen till oss denna tisdag för att se See You in Chechnya om nära vänners erfarenheter, och mardrömmar, samt en längtan till krigets adrenalin! 

Innan filmen drar igång pratar vi dessutom med Magnus Sundberg, fotojournalist och grundare av magasinet Eyewitness, om vad som driver fotografer till just konfliktmiljöer. 

See You In Chechnya
​Alexander Kvatashidze / Georgia, Deutschland, Estonia, France
Språk: Engelska, franska, italienska, ryska, georgiska
Undertext: Ingen (textad på engelska när de pratar annat språk)

I september 1999 tyckte Alexander Kvatashidze, precis som resten av Georgien, att kriget i Tjetjenien var långt borta, det var bilder de såg på tv och det som rysk media rapporterade om. I verkligheten var kriget bara bakom Kaukasusbergen. Dit följde han henne, den franska fotografen han träffat bara några dagar tidigare på en modeshow.

“See You in Chechnya is a personal film about the intertwined stories of a group of war reporters. It's a film about how the experiences of those who survived continue to affect their lives today, about what war did to them”

- Alexander Kvatashidze, regissör

Alexander upptäcker en krigsreporters värld och blir förälskad. Han vill bli en av dem, men lyckas inte. Det tar Alex 15 år att spåra historierna om vännerna som kastat sig in i frontlinjen. Och att förstå deras sanna motivationer.

GÄST: Magnus Sunderg
För två år sedan startade bildjournalisten Magnus Sundberg magasinet Eyewitness som ges ut fyra gånger på år. Ambitionen är att vara ett vattenhål för den drivna bildjournalisten och när man kikar på senaste numret, med starka bilder från de rasistiska våldsamheterna i Charlottesville, får man säga att han har lyckats. Eyewitness belönades med Publicistklubben Västras stora pris 2016. 

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, ABF och Folkteatern.  

- - - - - - - - - - - - - - - 
TID: Dörrarna in till foajén öppnar kl. 18.30, du är såklart välkommen att mingla i Folks bar och restaurang innan dess / Filmen börjar ca kl. 19.30
PLATS: Folkteaterns foajé, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud
TRAILERHEMSIDA

Friends & sponsors