Doc Lounge Östersund
Past9/92021

Julia&Jag

Nina Hobert, 80 min, Sweden, 2021

Säsongspremiär: Julia&Jag

Doc Lounge Östersund startar hösten med Nina Hoberts prisvinnande debut om vänskapen mellan två kvinnor. Filmen visas inom programmet för Storsjöyrans minifestival Re:Publik.

«Jag har gjort bort mig totalt. Nu kommer Klara att åka tillbaka till Svenska Filminstitutet på Gärdet, dricka kaffe med Anna Serner och berätta om den där patetiska Nina Hobert och vilket psykfall hon är.»

Vinnare av Nordic:Dox Award vid CPH:DOX 2021!

Julia och Nina har alltid varit vänner. Julia: en virvelvind som alltid är på väg. Hon är kreativ, talar snabbt. Nina trivs bättre utanför rampljuset, men bakom kamerans observerande trygghet, som en sköld, beundrar hon sin väninnas vitalitet. 

De är i sena tjugoårsåldern när filmen tar sin början. Julia bor i Köpenhamn där hon tampas med ett begynnande alkoholmissbruk. Nina försöker ömsom hjälpa, ömsom förstå hennes vän, samtidigt som hon kämpar med sina egna demoner. Över fyra år växer vad som skulle vara ett porträtt av Julia till en historia om psykisk ohälsa och missbruk. Om fester, livskriser och konst. Allra främst blir det ett porträtt av en vänskap, djup nog att ta sig igenom både gränslös kärlek och konflikter. 

Julia&Jag är ett (själv)porträtt av två kvinnor som ger allt och lite till, både till varandra och till kameran. Från begravningar och gräl, till ett ödesbestämt möte -alltid med Ninas kamera till hands.

→ Kvällens artist: 
Jonna Hylén Trio spelar pianobaserad visa med influenser av jazz och folkmusik där lekfullhet och närvaro är ledstjärnan. Låtarna är skrivna av Jonna och de svenska texterna är lika delar poetiska som direkta om såväl små som stora tankar och känslor. På sång och piano hörs Jonna, på bas Michaela Maiga Groth och på trumpet Gustav Hylén.

→ Var, när, hur
VAR: Hotell Gamla Teatern, Thoméegränd 20
Dörrar öppnas 17.30 | Filmstart: 18.30
Efter filmen blir det en liten paus innan musiken börjar, passa på att hänga i baren med något gott i glaset!
Biljetter köpes direkt i entrén eller via Billetto
Ordinarie: 80:- / Student, pensionär: 60:-
GULDKORT: 300:-/250:- Ett Guldkort ger dig fri entre och köföreträde till höstens alla ordinarie visningar

Doc Lounge Östersund arrangeras med stöd av Region Jämtland Härjedalen, Östersunds kommun, Sensus och Filmpool Jämtland. 

Friends & sponsors