Doc Lounge Helsingborg
Past4/72020

Rudeboy - The Story Of Trojan Records

Nicolas Jack Davies, 85 min, UK, 2018

Rudeboy

Sommarens andra biopicknick bjuder på sköna toner och baktakt då vi gör en djupdykning rakt ner i reggaemusikens legendariska Trojan Records.

Se Dave Barker, Dandy Livingstone, Lloyd Coxsone, Pauline Black m.fl. prata om sin relation till ett av Storbritanniens mest legendariska skivbolag. Under kvällen gästas vi också av Million Vibes och Nimam som kommer spela skön musik för oss från det att dörrarna öppnar.

"This love letter to one of Britain's first multicultural pop movements is an effortlessly enjoyable viewing experience with a rich, sunny, consistently uplifting soundtrack." - Stephen Dalton, Hollywood Reporter

Rudeboy: The Story of Trojan Records
Nicolas Jack Davis/ Storbritannien/ 85 min/ 2018

Följ uppstarten av ett av de mest ikoniska skivbolagen i musikhistorien - Torjan Records, en sann kärleksaffär mellan jamaikansk och brittisk ungdomskultur. Dokumentären kombinerar arkivfoto med intervjuer och dramatiserade scener. "Rudeboy" berättar historien om Torjan Records genom att placera det mitt i hjärtat av den kulturella revolutionen som startade ute i "the council estates" i Storbritannien och på dansgolven under 60- och 70-talet. Den visar hur denna period med immigration och innovation transformerade populärmusiken och dess kultur. Via legendariska artister så som Lee "Scratch" Perry, Toots Hibber, Ken Boothe, Neville Staple, Marcia Grifffith och många fler får vi ta del av det som skulle bli "The Motown of Reagge".

Nimam
har haft som uppdrag att experimentera med ljud genom hela livet och kvällen till ära tar han på sig dubdräkten. Det blir något eget med nya samplern och lite vinyl från samlingen.

Million Vibes
är ett sound som har sin bas i Malmö. De spelar alla typer av jamaicansk musik från Ska & Rocksteady till det senaste inom Reggae & Dancehall. Under sina aktiva 15 år har de spelat i de flesta större städerna i Sverige samt i länder som Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Frankrike, Usa och Australien. Medlemmar i soundet är WillJam, Phantom, Terry Bible, Soulrebel, Belly, Daddy Ferma och Michael.

I picknickkorgen:
"The Rudeboy Soul Wrap"
Grillad kyckling, alt. broccoli, serveras i färskt krispigt tortillabröd med en frisk mangosalsa, chili och smakrik jordnötsdressing.
Ingår gör också en ljuvligt svalkande dryck. Förslagsvis en lokalproducerad ljus folk-ale från Ödåkra Brygghus eller Råå.
Och naturligtvis serveras kaffe på maten.

Kvällens schema:
20:00 - Vi öppnar portarna
20:00 - Nimam spelar skön dub
21:00 - Million Vibes bjuder på all form för jamaicansk musik
22:00 - Filmstart

Biljettpris biopicknick (film/mat/ valfri dryck och kaffe ingår):
Ordinarie - 195kr
Studerande/pensionär/arbetslös - 175kr

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg och i samarbete med ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack Vänner!