Doc Lounge Göteborg
Past28/92010

Roman Polanski: Wanted and Desired

Marina Zenovich, 99 min, USA, 2008

Roman Polanski: Wanted and Desired

Det är lika mycket en historia om en trasig konstnär som ett trasigt rättsystem.

Roman Polanski är utan tvivel en av världens mest beundrade och respekterade filmregissörer med filmer som Oscarbelönade Pianisten, Chinatown och Rosemarys baby. Men hans rykte är för evigt fläckat av åtalet mot honom, för att ha haft sexuellt umgänge med en minderårig flicka och hans efterföljande flykt från USA.

Roman Polanski – wanted and desired är regisserad och producerad av Marina Zenovich. Det är en fascinerande titt på den offentliga skandal och privata tragedi som ledde till den legendariska regissörens plötsliga flykt från USA, efter att han 1977 blivit dömd för olagligt sexuellt umgänge med en minderårig flicka. Dokumentären återöppnar det komplexa och fortfarande kontroversiella fallet 30 år senare, och ifrågasätter många av de myter som har byggts upp runt det, samtidigt som den utforskar de händelser som ledde till domen och den mediecirkus som följde.

Vi bygger upp stämningen med filmmusik och samtalar kring brott och straff, samt vad som händer när en känd person begår brott. Är han mindre skyldig på grund av sitt kändisskap? Eller straffas en kändis lättare i förväg och döms av publiken innan han befunnits skyldig?  Många frågor som vi ska besvara denna häftiga filmkväll.

Varmt välkomna!