Roll Red Roll

Som en förlängning av Feministiska Filmdagar och som upptakt till Internationella kvinnodagen visar vi ikväll true-crime dokumentären "Roll Red Roll". En berättelse om sociala mediers makt och USAs "Boys will be boys"-kultur.

Detta blir första kvällen vi håller till på Beijing 8, Mäster Palms Plats, som håller kök och bar öppen under hela kvällen. Så passa på att avnjuta några dumplings till filmen!

Roll Red Roll
Nanzy Schwartzman/ USA/ 2018/ 80 min

Ett uppmärksammat våldtäktsmål mot två high-school fotbollsstjärnor i amerikanska Steubenville och om sociala mediers makt. En true-crime berättelse som går på djupet bakom den ”Boys will be boys”-mentalitet som till stor del råder på de flesta high-schools runtom i landet, men också och om att misstroendeförklara ett försvarslöst offer. Det är nämligen först när en en lokal brottsbloggare börjar gräva i målet online som händelsen väcker uppmärksamhet och polisen tar tag i fallet. Med hjälp av arkivmaterial och intima intervjuer, med förhörare och invånare i Steubenville, målar regissören Nancy Schwartzman upp en obehaglig bild av den våldtäktskultur som fötts fram i USA. 

Kvällens gäster är docent Gabriella Nilsson som forskat bl.a. på våldtäkt i media och juristen och rättssociologen Karl Dahlstrand, båda verksamma vid Lunds universitet. Moderator är Hedvig Weibull.

Docent Gabriella Nilsson vid Lunds universitet

Gabriella har under hela sin forskarkarriär intresserat sig för våld i olika former, såsom i boken ”Våldets kön. Kulturella föreställningar, funktionen och konsekvenser”. De senaste åren har hon forskat specifikt om våldtäkt i nyhetsmedier och visar hur olika typer av våldtäkt fyller olika funktion i samhällsdebatten. Just nu skriver Gabriella om motståndet mot #metoo.

Jurist och rättssociologen Karl Dahlstrand vid Lund universitet
Karl undervisar som lektor i kriminologi och har sedan 2013 forskat och föreläst om frågor som rör normer, lagstiftning och nätbeteenden. Främst har hans fokus legat på förtal och förolämpning i digital kontext utifrån ett brottsperspektiv.

Hedvig Weibull
är utbildad inom teaterproduktion vid Londons universitet och har en journalistexamen från Stockholms universitet. Hedvig arbetade som reporter och programledare vid Sveriges Radios och SVTs kulturredaktioner 2010-2015. Efter flytten till Skåne driver hon Kunskapsklubben vid Folkuniversitetet.

Trailer hittar du här.

Kvällens Schema:
17:00 - Dörrarna öppnar
18:00 - Filmstart
19:20 - Filmsamtal
20:00 - Kök och bar håller öppet till 22:00 för eftersnack

Biljettpris ordinarie 70 kr. Student/ Pensionär 50 kr.

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg och i samarbete med ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack Vänner!