Doc Lounge Malmö
Past29/32016

Revolution Poetry

Magnus Johansson, 60 min, Sweden, 2016

Revolution Poetry trailer from Anna Paulnitz on Vimeo.

Revolution Poetry

Spoken Word - kväll i samarbete med SVT och K Special. Vi gästas av filmens regissör Magnus Johansson.

En film om poesikollektivet med samma namn som skapat en scen för marginaliserade röster från Stockholms förorter. Innan filmen bjuder vi tillsammans med Ord på Scen på Spoken Word från poeterna Vilska Lindgren och Thom Kiraly. En kväll i ordets namn, en kväll med The Spoken Word!

OM FILMEN: I våras firade Revolution Poetry fem år på ett överfullt Folkoperan i Stockholm. Revolution Poetry är ett poesikollektiv och nätverk som med spoken word skapar en scen för marginaliserade röster från Stockholms förorter. De arbetar kulturpolitiskt för att skapa en förändring som bottnar i deras vardag och verklighet. De har lyckats leva och överleva. De har vuxit sig starka på Stockholms stora och små scener med kraftfull spoken word. Nu ska färden fortsätta, men åt vilket håll? Och vad är nästa steg?

Filmen visas i samarbete med SVT och K Special och visas den 8 april.

GÄST: Regissör Magnus Johansson
Magnus Johansson är tv-journalist från Malmö. Han jobbar på SVT Malmö sedan 13 år tillbaka. De senaste åren har han jobbat  med projekt som kulturprogrammet Sverige, Doreen kommer hem och Husdrömmar. Revolution Poetry är Magnus andra dokumentärfilm. Den första, Demokratiarbetarna, kom 2010, och följde lokalpolitiker från Skurup.

LIVE: Vilska Lindgren och Thom Kiraly.

Vilska Lindgren uppträtt med poesi i över tio år och de senaste två åren har en även kunnat beundra henne på standup scener runt om i Sverige och i wrestlingringen. Hon är rå, har ohälsosamt mycket självdistans och tror att hybris är bra för hjärtat.

Thom Kiraly hade hellre spelat TV-spel än skrivit den här presentationstexten, han hade hellre lärt sig äta och överleva på dikter än spelat TV-spel och hellre gjort slut på gränskontrollerna med ett leende än ätit dikter. En gång för tio år sedan vann han några poetry slam-tävlingar. På Doc Lounge i Malmö kommer Thom att försöka läsa en storm till sömns.

SAMARBETE: Ord på Scen är en kulturförening i Malmö som arbetar för att befrämja nyttjandet av ord på scen. Ord på Scen arrangerar Poetry Slam-tävlingar, öppen scen på kaféer, traditionella och experimentella poesiläsningar med inbjudna gäster, berättaraftnar och andra evenemang där ordet får ta plats i rampljuset. Ord på Scen arbetar särskilt med att få poesin att nå ut till ungdomar, att befrämja utbytet mellan de danska och skånska poesiscenerna, och framför allt att få fler människor att läsa sina texter på scen.

TID: Den 29 mars.
19.00 Dörrarna öppnar.  
19.45 Live: Spoken Word med Vilska Lindgren och Thom Kiraly.
20.00 Filmen börjar. 
21.00 Samtal med filmens regissör Magnus Johansson.

PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö.
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

DOC LOUNGE MALMÖ
I snart tio år har Doc Lounge samlat Malmöborna kring premiärer och förhandsvisningar av de allra senaste dokumentärfilmerna från hela världen. Genom unika helkvällar där filmvisningar kombineras med intressanta kringarrangemang, aktuella gäster, regissörsbesök, liveakter och barhäng, vill Doc Lounge öka och bredda publiken för dokumentärfilm och ge besökarna en upplevelse som engagerar och stannar kvar i minnet. Visningarna på Doc Lounge Malmö presenteras i stolt samarbete med SVT, Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.