Doc Lounge Malmö
Past26/42022

Returning to Reims (Fragments)

Jean-Gabriel Périot, 83 min, France, 2021

Returning to Reims (Fragments)

Doc Lounge Malmö presenterar en personlig och politisk dokumentär om den franska arbetarklassen, från 50-talet till idag.

Samtal med ledarskribenten Karina Cubilla & forskaren Pål Brunnström + MRTN bakom skivspelarna!

Att göra en klassresa är näst intill omöjligt i det rigida klassystem som fortfarande definierar det franska samhället. Trots att hon själv är arbetarklass, lyckas berättar-jaget i Tillbaka till Reims (Fragments), att undkomma sitt öde; att arbeta i en fabrik från 13 års ålder, leva i undermåliga lägenheter och tyngas ned av analfabetism, alkoholism och en för tidig död. Hon flyr platsen hon växte upp på och återvänder bara då hennes far - som hon hatade - har dött. Det är inte förrän hennes mor börjar prata med henne om sitt liv som hon inser hur mycket hennes far formats av sin omgivning och sina yttre förutsättningar.

Tillbaka till Reims (Fragments) är baserad på Didier Eribons memoarer med samma titel, som publicerades 2009. Men det här är mycket mer än en persons livshistoria. Sammansättningen av filmfragment, nyhetsinslag och scener från dokumentärer illustrerar och förklarar utvecklingen för den franska arbetarklassen som helhet – från 1950-talet fram till idag. Inbitna kommunister utgör nu en viktig bas för det extrema högerpartiet Front National, men det beror mer på förlust av identitet än främlingsfientlighet.

→ Samtal med Karina Cubilla som är ledarskribent och debattredaktör på tidningen Arbetet. Hjärtat bultar starkt för Malmö och arbetarklassen. Och med Pål Brunnström som är forskare och lärare vid Institutionen för Urbana studier vid Malmö universitet och även kopplad till Institutet för studier i Malmös historia. Han forskar om migration och rasism, och är just nu involverad i ett större europeiskt samarbete för att undersöka flykting- och arbetskraftsmigration under decennierna efter andra världskriget, och hur olika europeiska städer svarade upp mot detta. Han forskar också om den politiska utvecklingen under avindustrialiseringen från 1970-talet och framåt. Nyligen utkom antologin "Queera historier från Malmö", producerad i samverkan med aktivister och organisationer inom Malmös HBTQI-miljöer och som Pål varit en av redaktörerna för.

→ DJ MRTN är en av Sveriges mest rutinerade DJ’s som under åren spelat på festivaler som Roskilde, Way out West, Emmaboda och Malmöfestivalen. Han har spelat på klubbar i Skandinavien men även runt om i världen som Berlin, London, New York och L.A. 
MRTN har spelat ihop med stora akter som Justice, Skrillex, 2 Many DJs, Erol Alkan, Adrian Lux, Steve Aoki och ihop med Rebecca & Fiona i LA när Steve Angello mottog pris på Eliason Merit Awards. Han har även dj:at live i Musikhjälpen, P3 Livesession och P3 Live från Storsjöyran.
Numera resident DJ på Östgöta Nation & Stockholms Nation i Uppsala.


→ Hey Babe grundades i Malmö våren 2021 av Dyvecke och Caroline som ville skapa ett hållbart märke som är inkluderande, snyggt, kul och bekvämt med produkter som vi själv saknat. I kollektionen finns nu allt från färglada batikfärgade bucket hats och stilrena slippers till den perfekta t-shirten i ett stabilt tyg och bra passform som ska gå att tvätta gång på gång och strumpor som är snygga i ett par sneakers, men som också andas och går att använda även de varmare dagarna.
Hey Babe vill vara en plattform där vi kan fortsätta ta fram produkter som ska hålla i material och stil, men också där vi kan göra roliga samarbeten och events med inspirerande och härliga människor! Mer om Hey Babe här!

→ Om kvällen

Dörrar öppnas 19.00 | Filmstart 20.00
Var? Babel, Spångatan 38, Malmö
Förköp via kulturcentralen.se
Biljettpris: Ordinarie 100 kr | Student, pensionär 80 kr | Doc Lounge Guldkort (400 kr) ger fri entré till alla säsongens ordinarie visningar. Köp här.

→ Om fimen

Speltid: 83 minuter
Språk: Franska | Undertexter: Engelska
Regi: Jean-Gabriel Périot

→ Sittplatser

Alla platser är onumrerade. Möbleringen är fast, så inga möjligheter ges för besökare att flytta stolar etc.

→ Tillgänglighet

Babel ligger en halv-trappa upp. Det finns en ramp till vänster om entrédörren. Be entrévärdar eller kassapersonal om hjälp för att fälla ner denna. Det går bra att meddela i förväg om du vill ha hjälp när du kommer: malmo@doclounge.se
En rymligare toalett, anpassad för rullstol finns i anslutning till entré och garderob.
Textning av våra filmer varierar. Se på varje enskilt evenemang för detaljer kring språk och eventuella undertexter.

More info about Doc Lounge Malmö and our movies can be found at our website.

Doc Lounge arrangeras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Svenska Filminstitutet och Babel.