Doc Lounge Göteborg
Past14/42015

Red Army

Gabe Polsky, 76 min, USARussia, 2014

Red Army

Exklusiv förhandsvisning!

Vi bjuder in till årets politiska sportdokumentär på Doc Lounge! Missa inte historien om kalla kriget som utspelades på isrinken!

SYNOPSIS: Werner Herzog, Gabe Polsky och Jerry Weintraub presenterar en ny sida av det kalla kriget i dokumentären om världens mest framgångsrika idrottsdynasti: Röda Arméns hockeylag. Under 80-talet var det sovjetiska landslaget i ishockey med Sergej Makarov, Aleksej Kasatonov, Igor Larionov, Vjatjeslav Fetisov och Vladimir Krutov totalt överlägset resten av världen. I en tid då sport också handlade om storpolitik skyddes inga medel för att vinna över fienden. Men spelarna fick betala ett högt pris. Nu träder lagkapten Slava Fetisov fram och berättar om vänskap, personliga öden och sin egen resa från nationalhjälte till politisk opponent.  Mycket av det kalla kriget utkämpades på isrinken - Red Army är en sportdokumentär om politik och en politisk dokumentär om sport.

GÄSTER: Tobias Stark är historiker och idrottsvetare vid Linnéuniversitetet och
doktor i historia. Han har forskat om ishockeyns kultur och historia i 15 års tid, inte minst då under kalla
kriget och har även bedrivit fältstudier i Nordamerika, då han bland annat följt NHL-lag på nära håll i deras vardag. Tobias Stark betraktas allmänt som en av världens största kännare av ishockeyns utveckling i Europa.

hemsida: http://www.hockeyisten.se

Friends & sponsors