Doc Lounge Göteborg
Past18/42017

Raving Iran

Susanne Regina Meures, 84 min, Switzerland, 2016

RAVING IRAN Trailer (facebook.com/RavingIran; www.ravingiran.com) from Christian Frei on Vimeo.

Raving Iran

Anoosh och Arash är DJ:s som vill spela techno och house, något som deras regim inte tillåter.

Doc Lounge Göteborg går all in på techno den 18 april! Vi får följa Anoosh och Arash, två iranska DJ:s som längtar efter friheten att producera sin egen musik. De är trötta på att gömma sin talang och att ducka för polisen. Men allt har sitt pris, även friheten.

Efter filmen bjuder vi på en diskussion om Göteborgs egen technoscen med två av stadens största profiler i genren, Fabian Bruhn (Aniara Recordings) och Magnus Nylander (Tzar). Hur växte scenen fram, vilka motgångar har den stött på och hur mår den idag? 
Fabian och Magnus ställer sig självklart i DJ-båset och bjussar på musik både som warm up och eftermingel. 

(OBS! Ny lokal! Denna gång är vi på Backa Eat på Lärdomsgatan 1c. Dit kommer du smidigt med t.ex. buss 16 eller färjan från Stenpiren till Lindholmen. Tidtabeller hittar du på vasttrafik.se)

RAVING IRAN  
Susanne Regine Meures / Switzerland / 2016 / 84 minuter                                      

Anoosh och Arash är i centrum av Teherans technoscenen. Trötta på att gömma sig från polisen och deras stagnerande karriär, organiserar de ett sista techno rave under farliga förhållanden i öknen. Tillbaka i Teheran försöker de sälja sitt illegalt tryckta album utan tillstånd. När Anoosh arresteras, verkar det inte finnas något hopp kvar. Men då får de ett telefonsamtal från den största technofestival i världen - Letargi techno festival i Zürich.

När Annosh och Arash landat i Schweiz och euforin avdunstat går allvaret i situationen upp för dem. Susanne Regina Meurs följde männen från September 2013 till augusti 2014 under en avgörande fas i deras liv. Hon filmar deras liv i Teheran, där de ständigt är på sin vakt och fångar vad som Annosh och Arash upplever som frihet i Schweiz. Mycket av filmen har spelats in med hjälp av mobiltelefoner, av säkerhetsskäl. Resultatet är en rå men poetisk berättelse om två unga män vid ett vägskäl i livet.

“Most Innovative feature film out of all sections.” - Prix du jury SSA/Suissimagie “Visions du Réel” Nyon

Raving Iran är en saga med en bitter eftersmak, en resa in i djupet av det iranska samhället som inte lämnar något utrymme för drömmar och önskningar. Hur kan du överleva och hålla fast vid din personlighet i ett land där allt är strikt kontrollerat? Är det fortfarande meningsfullt att tala om "ungdomar" i en stad som har förlorat sin livskraft? Anoosh och Arash drivs från sitt hemland men möts av känslan att bli kraftfullt rotlösa i den utopiska frihetens namn.  

DJ OCH GÄSTER: Fabian Bruhn och Magnus Nylander
Fabian Bruhn står bakom den göteborgsbaserade skivetiketten Aniara Recordings med musik från artister så som Genius of Time, Dorisburg, Henrik Bergqvist och Arkajo. Fabian har som DJ spelat på och arrangerat underjordiska fester i Göteborg, Stockholm och Berlin sedan 10 år och är idag även del av Göteborgs nattliv som en av de drivande krafterna bakom Hifi-dansklubben Fee Fi Fo Fum.
http://aniararecordings.se/
https://soundcloud.com/aniara-recordings

Magnus Nylander har också han gjort ett tydligt avtryck på technoscenen i Göteborg. Främst som del i event- och managementbolaget Tzar. 
http://www.tzar.se/
https://soundcloud.com/magnus-nylander-1               

- - - - - - - - - - - - - - - 
TID: Dörrar öppnar kl 18.30 / Filmen börjar ca kl 19.30
Vi håller till i Backa Teaterns foajé där det inte finns några numrerade platser. Så kom i god tid för att haffa din favoritplats!
PLATS: Backa Eat, Lärdomsgatan 1c, Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetslös samt medlemmar i FilmCloud)

Information in English: http://doclounge.se/films/raving-iran

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och ABF.