Doc Lounge Stockholm
Past29/32019

Rädda våra liv

Camilla Gisslow, 54 min, Sweden, 2018

https://vimeo.com/279268191

Rädda våra liv

Fri entré i samband med Transgender Day of Visibility

Kanske har du hört om nioåriga Julle på nyheterna? Julle som inte fick spela med pojkarnas fotbollslag för att han föddes i en flickas kropp (Webbsök annars "Julle spela fotboll"). Rädda våra liv berättar historien om Julle, och två liknande historier till parallellt.

Filmaren Camilla Gisslow följer i "Rädda våra liv" tre familjer, som alla har accepterat sina barn som trans från och med första gången de kom ut. Två av barnen är precis i början av sin resa och de möts av smärtsamt motstånd och oförstående från myndigheter, organisationer och skolan. Camilla har även jobbat aktivt med transfrågor i över 13 år och föreläser och utbildar i transkunskap och bemötande både i Sverige och internationellt.

Camilla och hennes förläggare Marcus Tallberg bestämde hösten 2017 att de ville göra en dokumentärfilm som skulle belysa vikten av stöd när man växer upp som transperson. Filmen handlar om tre mammor med barn med transidentitet och deras resa och tankar om framtiden. En stark film, som lyfter fram vikten av stöd under sin resa och den psykiska ohälsan som finns bland barn och ungdomar med transidentiet i dag. Rädda Våra Liv hade premiär den 30 Juli på Euro Pride 2018.

Efter filmen hålls ett samtal med regissören Camilla Gisslow och Deidre Palacios vice förbundsordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) om situationen för transpersoner i Sverige och världen idag.

I samband med International Transgender Day of Visibility håller Mångkulturellt centrum tillsammans med Studieförbundet Bilda ett kostnadsfritt program med workshops, föreläsningar och skaparverkstad, där visningen av "Rädda våra liv" är en del. Se mer vad som händer här: https://mangkulturellaalmanackan.wordpress.com/2019/02/11/varen-med-mangkulturella-almanackan/

Visningen sker med hjälp av stöd från Stockholms stad och Region Stockholm.