Doc Lounge Helsingborg
Past4/92019

PUSH

Fredrik Gertten, 92 min, Sweden, 2019

PUSH - Trailer from WG Film on Vimeo.

PUSH

Missa inte höstens exklusiva förhandsvisning av "PUSH" som tar sig ann ett högst aktuellt ämne som berör oss alla – vårt boende.

Kritikerrosade Malmöiten Fredrik Gertten är tillbaka med en ny dokumentär som belyser det globala fenomenet med kommodifiering av våra bostäder. Kvällens gäst är Malmö universitets vicerektor och professorn Tapio Salonen.

”Push: a gripping new film about how global finance is fuelling the housing crisis and making cities unaffordable to live in.” - Patrick Butler, The Guardian

PUSH
Fredrik Gertten/ Sverige/ 2019/ 92 min

Via UN special Rapporteur on Adequate Housing, Leilani Farha, får vi följa den globala bostadskrisen. Runtom i världen fortsätter priserna för bostäder att stiga medan lönerna förblir dem samma. Detta handlar inte om gentrifiering, utan om en anonym hyresvärd, om hur det blivit omöjligt att finna prisvärda boenden i storstäderna och om vilka som blir ”pushed” ut ur centrum och varför. I Harlem får vi träffa en man som lägger 90% av sin inkomst på sin bostad, i London pratar man om ”bank boxes in the sky” - glänsande nya byggnader som står tomma.

”I believe there's a huge difference between housing as a commodity and gold. Gold is not a human right, housing is,” says Leilani Farha.

Filmen har biopremiär 6:e september.

Tapio Salonen,
är vicerektor vid Malmö universitet och professor i socialt arbete. Han forskar på välfärdsfrågor och arbetar just nu bl.a. på ett projekt om boende och välfärd. Ett arbete som berör hur boende är kopplat till vår identitet och vårt välmående. Han har också publicerat en mängd böcker bl.a. ”Hela staden, social hållbarhet eller desintegration?” I april i år deltog han också i en artikel i Sydsvenskan om kommunernas bostadslotteri. Lyssna till hans reflektioner efter filmen.

Inför säsongsstart har vi även det otroligt fina nöjet att befinna oss i Koppis rosteris fina lokaler på Cindersgatan, 8. Vi ser fram emot vårt nya tillhåll och hoppas se er alla där! 

Kvällens schema:

17:30 - Dörrarna öppnar
18:00 - Filmstart

Doc Lounge Helsingborg arrangeras med stöd av Kulturnämnden i Helsingborg och i samarbete med ABF Helsingborg, Film i Skåne, Svenska Filminstitutet och SVT. Tack Vänner!