Doc Lounge Malmö
Past13/102008

Porträttkväll med kortisar

Missa inte Svenska Filminstitutet och Sveriges Television senaste dokumentära satsning!

Folk i bild 2008 är en dokumentärfilmssatsning med 14 korta dokumentärer som tar pulsen på Sverige idag. Här på Doc Lounge förhandsvisar vi sex av de kvartslånga filmerna. Möt människor i ett Sverige vi inte visste fanns.

Förfilm: “Read My Lips” av Johan Söderberg

DJ: Jornalistkollektivet Josefin Lindberg (Nöjesguiden), Tara Moshizi (City) och  Cajsa Lindberg (P3/Din Gata.)

"Anders och Harri"

Anders och Harri är bästa vänner. De är båda väldigt intresserade av musik. Förutom musiken är Anders oerhört förtjust i tåg. De två vännerna beslutar sig för att åka till Getå, där Sveriges största tågolycka, Getåkatastrofen, ägde rum 1918.
Besöket på minnesplatsen blir en stor upplevelse. Anders plockar blommor för att hedra de döda och blir så tagen av situationen att han tycker sig höra ropen från de skadade. Harri blir inspirerad. När vännerna åker hem från äventyret har deras vänskap blivit starkare. Anders och Harri sjunger låten “Getåkatastrofen” så gåshuden reser sig.

"Hockeymodell"

Med hockeyrör och på höga klackar balanserar fotomodellen Linn.
Fotomodellen Linn började spela hockey vid tio års ålder. Nu spelar hon med ett gäng grabbar. Men det är svårt att kombinera modelljobbet med hockeyn. På hockeyplanen skulle det vara en stor fördel om hon kunde lägga på sig 20 pannor. Men modellagenturen vill snarare att hon ska dra in på rumpa och höfter. Linn tycker ändå det är bra med hockeyn. – Det är skönt att komma dit när man har modellat, man kommer ner på jorden.

"Brita – livet som det är"

Livet har inte lyckats ta barnasinnet ifrån Brita. Ett porträtt av en lekfull och klok kvinna. Brita är 90 år och född i Göteborg. Hon ska snart ha visning inför försäljningen av den gamla gården där hon bott i över 50 år. Brita har ett sätt att tänka som är sant och direkt. Där finns inga försvar, inga hemligheter. Och humöret, det är strålande.

"Jag är Ziggy"

Ziggy älskar peruker, gitarrer och David Bowie. Hon har hundra talanger och ett handikapp. Hon föddes som Maria, men blev mobbad och deprimerad. Ur offret Maria föddes Ziggy, som vägrar vara ett offer. Hon möter livet med peruker, flanellskjortor och stor humor.

"Jann of Sweden"

Han kallas Jann of Sweden och bor i Kalifornien. Han är barberare – och cowboy. Jan Eldnor flyttade till USA 1969, men har aldrig lyckats lära sig mer engelska än nöden kräver. När han inte jobbar som frisör är han cowboy och deltar gärna i parader. Hans häst “Cloude Rochelle” är kvinnan i hans liv, även om hans fru, Lisbeth, finns där som “the second lady”. I Jans värld lever pojkdrömmen om Vilda Västern med full kraft.

"Porträtt av en motvillig herre"

En liten bit bort från sanningen finns bilden av Eugen. Det går många rykten om Eugen. Att han trivs bättre med en öl på parkbänken än i sin våning på Östermalm. Att han var kemist som gjorde sitt eget amfetamin. Att han krigade i Hitler Jugend. Är det sant? Eugen vill inte svara. Han säger att ett sant porträtt av honom inte finns. Att sagor och myter innehåller mer sanning än dokumentärer. I en serie surrealistiska bilder spelar Eugen sig själv. Däremellan talar han med erfaren stämma och fårat ansikte medan han sveper en och annan öl. Porträttet av Eugen ansluter till en porträttkonst som måleriet och stillbildsfotograferandet sysslat med i sekler. Det är i bilderna som tas av Eugen som porträttet uppstår – inte i det han motvilligt berättar.