Doc Lounge Göteborg
Past3/52022

Nypremiär: VÄNINNOR - BERÄTTELSER FRÅN GARDEROBEN + regissörsbesök

Doc Lounge och SAQMI bjuder in till en nypremiär av Sveriges första lesbiska dokumentärfilm: Väninnor - Berättelser från garderoben!

De är fem kvinnor i åldrarna 60 till 85 år och de är lesbiska. De har levt med rädslan att vara annorlunda och med risken att förskjutas av vänner, släktingar och arbetskamrater.

I åratal har de smugit med sina känslor; dubbelliv har varit deras vardag. Någon av dem har aldrig tidigare talat om sin homosexualitet ens med sina närmaste. Med stark närvaro och sprängkraft berättar de fem kvinnorna om sina liv och om sin förbjudna kärlek. Tidstypisk musik, pressklipp, arkivbilder och privata fotografier illustrerar deras berättelser i denna varmt innerliga dokumentärfilm.

Väninnor hyllades av kritikerkåren när den fick sin premiär under mitten av 90-talet, men har sedan dess varit otillgänglig för publiken. Nu har filmen äntligen digitaliserats och får lov att återta den framskjutna plats i queerhistorien den så väl förtjänar.

→ Q&A: Sander C. Neant Falk & Nina Bergström
Efter filmen träffar vi filmens regissörer Sander C. Neant Falk och Nina Bergström för ett samtal om Väninnor och dess mening, historia och framtid.

→ DJ: Linda Gester
Klockan 18:00 startar AW:n inne i foajén när Linda Gester gräver i den lesbiska musikgarderoben och levererar hits, hits och hits! Linda var en av arrangörerna bakom den omåttligt populära Klubb Åmål som peakade gbgay-eran och förgyllde ett oförglömligt antal lesbiska nätter under mitten av 2010-talet. Nu står hon som initiativtagare till det nya queera barhänget, Kvartershänget, som en gång i månaden tar över Västerhus. Så kom tidigt och känn in vibbarna till alla dina gamla favoriter från dansgolven!

→ PODD: Saqmi Play
I samband med nypremiären av Väninnor - berättelser från garderoben släpps ett längre samtal med Sander C. Neant Falk på SAQMI Play
https://saqmi.se/play/

Baren på Folk är öppen från 17, så kom tidigt, köp något gott (eller bara häng) och peppa för en härlig retrovisning av en alldeles nydigtaliserad queerpärla!

Filmen är en del av serien Cherry Pic, nummer 4 i ordningen, och anordnas den här gången av SAQMI - The Swedish Archive For Queer Moving Images i samarbete med Doc Lounge Göteborg.

OM FILMEN:
Titel: Väninnor - berättelser från garderoben
Regissör: Sander C. Neant Falk & Nina Bergström
År: 1996
Land: Sverige
Språk: svenska
Längd: 53 min
Väninnor - Berättelser från garderoben är digitaliserad med stöd av Svenska Filminstitutet

---------------------------------

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

---------------------------------

TID: Filmstart 19:00. Dörrarna till Foajén öppnar 18:00. Baren på Folk är öppen från 17:00. 

PLATS: Folkteaterns foajé (trappscenen), Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg

ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/SAQMI-följare samt medlemmar i FilmCloud).

Friends & sponsors