Doc Lounge Malmö
Past11/112012

Colombianos

Tora Mårtens, 90 min, Sweden, 2012

MINIPANORAMA på M:DOX

Den 9-11 november är det åter dags för den årliga dokumentärfilmsträffen M:dox och precis som förra året står Doc Lounge för ett minipanorama under avslutningssöndagen.

För samma pris som ett ordinarie Doc Lounge presenterar vi en fantastisk endagsfestival i stora salen på Moriska Paviljongen med fyra hyllade filmer, varav en Sverigepremiär och tre med gästande regissörer. Självklart blir det även livekonserter, mingel, dj och bar på sedvanligt Doc Lounge-manér.

Program:

15.00 - Dörrarna öppnar & Martin Memet Könick (Konstpretton) spelar skivor.

16.00 - Colombianos (Tora Mårtens, 90 min)
            Regissörsbesök med Q&A i samarbete med Latinamerika i Fokus

17.50 - Liveakt: Trixiia

18.15 - The Quiet One (Ina Holmqvist & Emelie Wallgren, 29 min)

19.00 - En värld av kalk (Jens Klevje & Fabian Svensson, 28 min)
            Sverigepremiär! Regissörsbesök med Q&A

19.50 - Liveakt: Adam Evald (30 min)

20.30 - En favorit i repris – Alla är äldre än jag (Martin Widerberg, 72 min)
            Regissörsbesök med Q&A

Programinfo

DJ: Martin Memet Könick är chefredaktör för KONSTPRETTON, klubb- och kulturarrangör som bland annat ordnar filmvisningar på Inkonst och ligger bakom klubben Poppretton. Martin är även frilansande kultur/filmskribent och skivspelare.

Colombianos (Tora Mårtens / Sverige, 2012 / 90 min)
Hur långt kan man gå för att hjälpa en familjemedlem i kris? Fernando har fastnat i negativa spiraler och drogmissbruk i Stockholm, något som gör mamma Olga allt mer desperat. De känslomässiga banden är starka i den colombianska familjen och Fernando reser på familjens rekommendation från hemmet i Stockholm till sin bror Pablo i Colombia för att få hjälp med att ta itu med sitt missbruk. Det blir en kamp. Medberoendets effekter blir plågsamt tydliga när den en gång så entusiastiska storebrodern mer och mer inser det omöjliga i sitt uppdrag. Fernando och Pablo påbörjar en resa som sätter alla relationer på prov. Colombianos vann nyligen en Golden Starfish Award på prestigefulla New York-festivalen Hamptons International Filmfest.

Live: Trixiia
Trixiia är Malmöbandet som binder ihop ett naket men på samma gång storslaget uttryck med hjälp av stråkkvartett, bas, trummor och sång. Texterna varvas mellan svenska och engelska och musiken är fylld av poppiga känslor och säregen karaktär.

The Quiet One (Ina Holmqvist & Emelie Wallgren, 29 min)
Hur kan man uttrycka sig och hitta en vän om man saknar orden? I en skola utanför Stockholm går det barn från hela världen. De har alla nyligen kommit till Sverige och ska lära sig svenska innan de slussas ut i vanliga klasser. Den som senast anlänt och varken kommit in i språket eller gemenskapen är Maryam. Hon är sex år och har flytt med sin mamma från Iran. Det är vinter och Maryam kommer för första gången i kontakt med snöänglar, fiskbullar och pepparkaksgubbar. Filmen följer hennes kamp för att greppa språkets mysterier och hitta en plats i allt det nya.
The Quiet One vann Tempo Short Award på Tempo Dokumentärfilmfestival 2012 och mottog hedersomnämnade på Nordisk Panorama i Oulu tidigare i år.

En värld av kalk (Jens Klevje & Fabian Svensson, 28 min)
Sverigepremiär för En värld av kalk – en poetisk betraktelse av Limhamns kalkbrott, strax utanför Malmö. En plats där människan har förändrat och exploaterat landskapet. Ur detta har ett unikt ekosystem vuxit fram, där växter och arter skapar något mycket vackert ur det sargade landskapet.
En värld av kalk / Enclosed moments vann FEDEORA AWARD under årets Nordisk Panorama.

Live: Adam Evald
Adam Evald är en sångare och låtskrivare från Malmö som sjunger öppet och nära om uppbrott och försvinnanden. Med ackompanjemang av en mindre kammarorkester, bestående av violin, cello, kontrabas och piano, bjuds lyssnaren in till en intim upplevelse. Adam Evalds unga svävande popstämma skapar tillsammans med orkesterns dynamiska tonspektrum en känslostark värld där hopplösheten kämpar mot hoppfullheten.

Alla är äldre än jag (Martin Widerberg, 72 min)
Att skildra en av vår tids mest älskade regissörer kräver mod. Även att skildra nära familjemedlemmar. Martin Widerberg har gjort båda.
Bo Widerberg började 1979 arbeta på en film om sin far, konstnären Arvid Widerberg. Men den blev aldrig färdig. Under fyra år har Martin arbetat med sin film Alla är äldre än jag. Titeln är den samma som när Bo började 1979, men inte filmen. Alla är äldre än jag blandar scener ur Bos filmer, det filmade materialet med Arvid, arkivfilmer, familjefilmer och nyfilmade scener.En nära och poetisk skildring där Martin utforskar sin egen relation till sin pappa och farfar men även sig själv som far. Trots kärlek och goda intentioner är det svårt att mötas.