Doc Lounge Kalmar
Past17/112017

Liberation Day

Ugis OlteMorten Traavik, 98 min, NorwayLatvia, 2016

Liberation Day

Kultbandet Laibachs konsertäventyr i Nordkorea har blivit film.

Slovenska Laibach är det första och enda rockband från väst som någonsin fått ge en konsert i Nordkorea. Ett oväntat val som fick musikvärlden att höja på ögonbrynen. Och det blev precis så förvirrat, absurt och fascinerande som man kunde tänka sig. Nu är den efterlängtade filmen om äventyret här!

Laibach bildades 1980 i f.d. Jugoslavien och har sedan starten fått kämpa med censur och kvävande ideologi. De är ryktbara och ökända över hela Balkan, men har också påverkat synth/EBM-genren i många andra länder, bland annat i Skandinavien.

Filmvisning i gamla Brandstationen! 
Vi har fått låna ett av Kalmars finaste hus till vår visning, stort tack till Kalmar kommun! Vi kommer att möblera stationen efter bästa förmåga. Har du med dig egen stol är du garanterad en plats.

Vi visar filmen med engelskt tal och delvis engelsk text.

Våra gäster: Magnus Bärtås och Fredrik Ekman!
Magnus Bärtås är konstnär, filmare, författare och professor på Konstfack. Han har besökt Nordkorea och skrivit boken "Alla monster måste dö" om sina upplevelser tillsammans med Fredrik Ekman. 

Magnus Bärtås är också känd som framgångsrik konstnär. Han har bl.a. ställt ut på Venedigbiennalen, Moderna Museet, Göteborgs konsthall och Kalmar konstmuseum. Som filmare var han representerad på en lång rad festivaler, bl.a. i Locarno, Oberhausen, Berlin, Wien, Madrid och Busan. 

Fredrik Ekman är författare och musikdramatiker. Han har tillsammans med kompositören Erik Mikael Karlsson komponerat en rad verk som uppförts i Sverige och i övriga Europa. Fredrik kommer också att stå för kvällens spellista!

Foto: Sofia Runarsdotter

Magnus Bärtås och Fredrik Ekman kommer!

Friends & sponsors