Doc Lounge Varberg
Past14/122017

Liberation Day

Ugis OlteMorten Traavik, 98 min, NorwayLatvia, 2016

Liberation Day

Nordkoreas första rockkonsert med provocerande jugoslaviskt kultband.

Kultbandet Laibach är det enda och första bandet som någonsin fått utföra en konsert i Nordkorea. Ett oväntat val som chockade en hel värld samtidigt som högtalare med propaganda sattes upp på gränsen med Sydkorea.

Innan Laibach kan framföra sin musik till en publik som aldrig tidigare utsatts för alternativ musik, får de kämpa med censur, strikt ideologi och stora kulturella skillnader vart de än går. Under tiden Laibach gör intervjuer och oändliga repetitioner sätts högtalare med propaganda upp på gränsen mellan de två Koreanska länderna och en nedräkning till krig offentliggörs.

Det ex-jugoslaviska kultbandet har höjt människors ögonbryn i över 35 år. Det är inte bara på grund av deras musik men också på grund av bandets slående stil.  Laibach videos, konserter och kläder innehåller militära och industriella element. Bandet har till och med anklagats för anknytningar till nazismen. Ironiskt nog var bandet inbjudna att spela på Nordkoreas firande av landets befrielsedag.

”It sounds bizarre. It is bizarre!” -The Guardian

Filmen följer medlemmarna i bandet och deras entourage från deras ankomst till Nordkorea fram till konserten. Samtidigt som förberedelserna till konserten bromsas av teknikstrul och konstanta störningar från censuren, ökar de internationella spänningar när högtalare med propaganda installeras längs gränsen med Sydkorea.

‘Liberation Day’ hade världspremiär på IDFA 2016. 

▶︎ Regissören Morten Traavik introducerar filmen via Skype!
▶︎ Samtal efter filmen med den världskända jazzmusikern tillika Nordkorea-kännaren Anders Jormin!
▶︎ Lisa Pedersen spelar fantastisk musik innan visningen!
▶︎ Ekologiska smörrebröd och smarriga drycker i baren!