Doc Lounge Göteborg
Past27/12015

Lgh + bil + allt jag har och äger

Clara Bodén, 48 min, Sweden, 2014

TEASER / LGH + BIL "Det håller på att dö ut ungefär" from Clara Bodén on Vimeo.

Lgh + bil + allt jag har och äger

Egensinnig essäfilm med regissören på plats.

En suggestiv forskningsresa som belyser Sveriges snabba urbanisering, geografisk tillhörighet, normen att lämna sin hembygd och platsen som accessoar. Privata minnesbilder, fjällvyer och ödsliga bilfärder varvas med intervjuer och egna reflektioner kring att växa upp i en land med det urbana som norm.

Regissörens egna ord om projektet: 

Jag tror inte jag är mer än Jämtland säger min lillasyster en dag. Klart du är, skärp dig svarade jag och tyckte det hon sa lät visionslöst. Länge efteråt tänker jag på det där. Kanske mest på mitt svar. Som att jag vet vad det betyder att vara mer eller mindre än Jämtland.

I den meningsväxlingen tar projektet sin start. Jag tänker på hur jag en gång tänkt. Alla mina vänner, med vilken självklarhet vi tänkt på vad det innebär att stanna eller fara. Med vilken självklarhet vi lämnat. Jag hade velat att någon frågat mig om platsen är en slags accessoar. Jag hade velat att någon satt mig framför fleras tankar om plats, inte bara våra och de som förmedlades genom sånt vi tog intryck av.

TT flyttade alla norrlandskontor till huvudstaden med motiveringen att geografisk plats inte längre spelar någon roll. Motsägelsen ”som alla vet börjar normförändringar i urbana miljöer och sprider sig ut över landet” är en mening i en artikel i DN 2013. Befinner då somliga sig där ingen normförändring kan ske? Där man får acceptera den norm som förändrats på annat håll? Vilka människor associeras med den platsen, den där ”ingen förändring sker”?

LGH + BIL + ALLT JAG HAR OCH ÄGER är en dokumentärfilm, en utställning, en bok och ett kvantitativt material om platsens betydelse.

LGH + BIL + ALLT JAG HAR OCH ÄGER är guldbaggenominerad för bästa dokumentär 2014 och dagen efter galan är regissören Clara Bodén på plats och berättar om projektet.

Friends & sponsors