Doc Lounge Stockholm
Past5/122014

Jojk

Jojkbonanza och fest! Folkets Bio och Doc Lounge Stockholm presenterar premiären av filmen Jojk

Samisk kultur är för många av oss något av en okänd zon, vi har fått lära oss väldigt lite i skolan och det rapporteras inget i media. Nu passar vi på att dyka in i hjärtat av samisk kultur, jojken! I filmen ges vi ett historisk perspektiv på jojken. Efter filmen bjuder vi på ett samtal om den moderna jojken!

Jojken har en obruten tradition sedan tusentals år. Det är folkets musik, en musik för renskötare och fiskare. Men den är inte oomtvistad. Jojken har varit belagd med dödsstraff eftersom den betraktades som trolldomsmusik. Vad är orsaken till att musiken genom åren överlevt både kristna missionärer och myndigheter? Via jojkens historia får vi en berättelse om samerna, i en film med personligt tilltal och fantastiska bilder och musik. 

EXTRA: Tunnelmusik och regissörssamtal

Kvällen inleds i Brunkebergstunneln kl 17.30, Där kommer vi att få höra Maxida Märak, vars unika sound spränger gränserna mellan jojk och hiphop. Följ tunneln och gå sedan till biograf Zita där filmen visas. Efter visningen möter vi regissören Maj Lis Skaltje, bloggaren Marica Blind och Maxida Märak i ett samtal. Kvällen fortsätter sedan på Teater Brunnsgatan 4 med överraskningar och vin. 

Kvällen presenteras i samarbete med Folkets Bio.

 

Friends & sponsors