Doc Lounge Varberg
Past5/112020

For Somebody Else

Sven Blume, 90 min, SwedenUSA, 2020

INSTÄLLD: For Somebody Else

Regissören Sven Blume följer Cristal, Deanna och Michelle, tre kvinnor som av olika anledningar valt att bära och föda andras barn. Vi får möta dem i vardagen; innan, under och efter graviditeterna.

Resultatet är en tankeväckande och intim dokumentär om prövningar och risker, men även drömmen om en framtida relation och att få skapa någon annans lycka.

 

Vi hamnar mitt i ett intensivt familjeliv, omfattande hormonbehandlingar och en växande oro från de tilltänkta föräldrarna. Här finns ett bindande kontrakt med regleringar kring surrogatmammans levnadsvillkor under graviditeten. Här finns även det oskrivna kontraktet med förväntningar och förhoppningar. Hur är det att bära någon annans oro, går det att känna lycka för någon annan och vem är en surrogatmamma efter att barnet är fött?

Delstaten Kalifornien i USA är en av få platser i världen där kommersiellt surrogatmödraskap är lagligt och helt oreglerat. Amerikanska surrogatmödrar utgör en central del av den globala fertilitetsindustrin. Tusentals personer från världens alla hörn använder sig årligen av surrogatmödrar i USA för att föda sina barn, så även svenskar. For Somebody Else ger ett personligt perspektiv i en högst politisk fråga, och en unik inblick i vad det innebär att föda någon annans barn. 

 

Dörrarna öppnas kl 18.00 till foajébaren. Filmen börjar kl 19:00. Pga rådande restriktioner är kvällens visning inställd.