Doc Lounge Göteborg
Past1/102019

Honeyland

Ljubomir Stefanov and Tamara Kotevska, 85 min, Macedonia, 2019

Honeyland // Operation: Rädda bina!

Bin, honung och storslagna bergslandskap i surrande Sundancevinnare. Du får dessutom chansen att bygga ditt eget bihotell!

I en övergiven liten landsby i Makedonien klättrar Hatidze, en kvinna i 50-årsåldern, upp för en bergssluttning för att se till sina bikolonier som ligger innästlade bland stenarna. Medan hon serenerar dem med en hemlig sång manövrerar hon försiktigt innehållet i de naturliga bikuporna utan varken skyddsnät eller handskar. Hennes värld består i att omsorgsfullt ta hand om sina bin, sin åldrande och sängliggande mamma och då och då åka in till huvudstaden för att sälja sin utsökta honung.

En dag flyttar en familj in i närheten och hennes stilla tillvaro får ge vika åt brummande motorer, skrikande barn och 150 kor. Hatidze välkomnar sällskapet, men när Hussein, familjens patriark, tar ett par avgörande beslut startas en dominoeffekt som kan förstöra Hatidzes liv för alltid.

→ GÄSTER: NATURSKYDDSFÖRENINGENS OPERATION: RÄDDA BINA!

Workshop: Bygg ditt eget bihotell!
Bara i Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. Gifter, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar hotar våra vilda trädgårdsmästare. Det kan få allvarliga konsekvenser för mänskligheten och den biologiska mångfalden. Vi är nämligen helt beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete. Ungefär en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem. 

När vi är många som tar ställning för bina ökar vi trycket på politiker och företag att göra mer för att bidra till en bivänlig värld. Tillsammans med Naturskyddsföreningens projekt Operation: Rädda bina! kan du ikväll göra skillnad!

 

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.  

→ OM FILMEN
Land: Makedonien
Längd: 85 minuter
Regi: Ljubomir Stefanov & Tamara Kotevska

 

Filmen visas på Lilla Scen dit det går utmärkt att också ta med sig ett glas från baren om man vill. Möbleringen är dynor i gradäng utan ryggstöd (ej stolar).

- - - - - - - - - - - - - - -

TID: Dörrarna öppnar kl. 18:30, men du är såklart välkommen att mingla i Folks bar och restaurang innan dess. Filmen börjar ca kl. 19:00.
PLATS: Folkteaterns Lilla scen, Olof Palmes Plats, 413 04 Göteborg
ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär/arbetssökande samt medlemmar i FilmCloud)

Friends & sponsors